Danas se navršava godinu dana od oružanog sukoba grupe lokalnih Srba i Kosovske policije u selu Banjska, u opštini Zvečan, u kom su poginule četiri osobe. Prema zvaničnim izveštajima, ubijeni su Bojan Mijailović, Stefan Nedeljković i Igor Milenković, kao i pripadnik Kosovske policije Afrim Bunjaku koji je na Kosovu posthumno odlikovan ordenom heroja.

Sukob se dogodio kada je kosovskoj policiji prijavljeno da su dva kamiona blokirala most na ulazu u selo Banjska, na severu Kosovo, navodno od eksploziva koji je bio postavljen na kamione, poginuo je policajac Bunjaku, nako čega se grupa Srba povukla u manastri Banjaska.

Odgovornost za organizaciju i logistiku sukoba preuzeo je, potpredsednik stranke Srpska lista u to vreme, Milan Radoičić, koji je kasnije podneo ostavku na tu funkciju.

Kosovske vlasti su taj čin ocenile kao terorizam i napad na teritorijalni integritet Kosova, optuživši za sve „srpske kriminalne grupe“, kao i zvanični Beograd za finansiranje i podsticanje.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra ove godine optužnicu protiv Radoičića i još 44 osobe, navodeći da su, između ostalog, želeli da ocepe sever Kosova i pripoje ga Srbiji.

EU traži da odgovorni za napad u Banjskoj budu kažnjeni

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas povodom obeležavanja godišnjice napada u Banjskoj da EU poziva nadležne da procesuiraju napadače.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da treba nastaviti sa naporima da se održi bezbednost i normalizuju odnosi Kosova i Srbije.

„Godinu dana nakon napada na Banjsku EU ponavlja svoj poziv na brzo krivično gonjenje odgovornih i ponovo potvrđuje svoju posvećenost pravdi i odgovornosti. To je podsećanje na potrebu kontinuiranih napora da se održi bezbednost i unapredi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije“, napisao je Stano.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj takođe je osudio napad u Banjskoj.

„Najoštrije osuđujem ružan napad naoružane bande na kosovske policajce u Banjskoj, na severu Kosova, gde je jedan policajac ubijen, a dvojica su povređena“, napisao je Borel na zvaničnom sajtu Evropske unije.

On je pozvao na istragu napada koji se dogodio 24. septembra prošle godine i dodao da odgovorni treba da se suoče sa pravdom.

Nemačka ambasada: Radoičić slobodan iako stoji iza napada u Banjskoj

Ambasada Nemačke na Kosovu saopštila je danas, povodom godišnjice napada u Banjskoj, da narednik kosovske policije Afrim Bunjaku, koji je tada poginuo, neće biti zaboravljen dodajući da nije u redu što je organizator tog napada Milan Radoičić još uvek na slobodi u Srbiji.

Ambasada je na Fejsbuku napisala da „nepreuzimanje odgovornosti za ovaj slučaj, uprkos priznanju krivice podriva mir u regionu i šalje opasnu poruku“.

„Pravda mora biti zadovoljena. Nema više odlaganja i izgovora“, piše u objavi.

Kurti: Napad u Banjskoj je bio teroristički akt agresije na teritorijalni integritet Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Banjskoj da je prošlogodišnji napad naoružane grupe lokalnih Srba na kosovsku policiju u tom selu, „teroristički akt agresije na teritorijalni integritet Kosova“ a da su oni koji stoje iza tog napada, „spremni za širi i duži sukob“.

Kurti je ocenio da su dešavanja u Banjskoj od 24. septembra prošle godine predstavljala „plan napada na Kosovo“ iza kojih, po njegovim rečima, stoje paravojne, terorističke formacije koje je finansirala i kojima je rukovodila Srbija.

„Bila je to agresija na državni suverenitet, teritorijalni integritet, mir, bezbednost i ustavnost“, rekao je Kurti novinarima pošto je u Banjskoj otkrio tablu s nazivom ulice koja nosi ime Afrima Bunjakua, policajca ubijenog u oružanom sukobu u tom selu na severu Kosova.

Vlada Kosova sinoć je odlučila da jednu ulicu u selu Banjska nazove po policajcu ubijenom u oružanom sukobu 24. septembra prošle gine.

„Narednik kosovske policije Afrim Bunjaku je sa svojim kolegama bio na mestu gde su paravojne, terorističke formacije kojima je dirigovala Srbija i koje su prethodno unele dosta oružja za širi i duži sukob, spremale zamku kako bi ubile naše policajce. Iz konfiskacija oružja i municije koje je izvršila policija u Zvečanu i šire, proizilazi da je zaplenjena velika količina oružja“, rekao je Kurti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.