Fascinantno putovanje kroz vreme, koje otkriva ključne aspekte geološke istorije i planetarnog nasleđa, predstavljeno je na novoj izložbi Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Muzeja Jugoslavije – „Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon zborke Josipa Broza Tita“.

Zbrika minerala, deo je kolekcije Muzeja Jugoslavije, i broji čak 850 primeraka ruda koje je Josip Broz primio kao poklon od različitih darodavaca, jugoslovenskih organizacija, udruženja, stranih državnika i delegacija.

Osvrnuvši se na saradnju sa Muzejem Jugoslavije, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Slavko Spasić ističe da upravo ovakvom sinergijom ne samo da vrednost zbirke raste, već doprinosi očuvanju i promociji bogatog kulturnog i prirodnog nasleđa.
„Verujemo da će izložba pružiti posetiocima jedinstvenu priliku da se upuste u istraživanje i razumevanje ne samo prirodnih lepota, već i složenih istorijskih i kulturnih narativa koji ih okružuju. Nadam se da će izložba „Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon zborke Josipa Broza Tita“ postati izvor inspiracije i novih saznanja za sve koji je posete, kao i značajan doprinos našoj zajedničkoj misiji očuvanja i predstavljanje bogatstva našeg nasleđa“, rekao je Spasić.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević istakla je da je najveći značaj izložbe leži u međumuzejskoj saradnji koja traje od 2012. godine, kada su kustosi Prirodnjačkog muzeja preuzeli zbirku od preko 200 Titovih trofeja, za koje Muzej Jugoslavije nije imao adekvatan prostor.

„Ova izložba je rezultat zajedničkog rada dva kustosa na mineraloškoj zbirci, koja će uskoro biti predstavljena javnosti i kroz katalog. Zbirka sadrži rude i minerale koje su različite institucije i pojedinci poklanjali Josipu Brozu Titu, osvetljavajući ne samo naše kulturno nasleđe već i svetsko. Ovi predmeti reflektuju društveno-politički kontekst tog vremena i ističu trud rudara koji su doprineli razvoju socijalističke Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata“, rekla je Knežević.

Autori su kustos Prirodnjačkog muzeja dr Aleksandar Luković i kustoskinja Muzeja Jugoslavije Dušica Stojanović. Kako kažu, izložba je nastala kako bi posetiocima ponudile dve fascinantne perspektive: prirodne vrednosti rudnog bogatstva koje je bilo ključno za industrijski razvoj i društveni status koji su minerali predstavljali u periodu izgradnje države. Ova nova, inspirativna izložba nudi dubok uvid u to kako su minerali postali simboli napretka i nacionalnog ponosa.

Rudarstvo je bilo srce industrijskog uzleta socijalističke Jugoslavije, sa akcentom na razvoj novih rudarskih basena i mehanizaciju proizvodnje. Nakon Drugog svetskog rata, Zakon o Petogodišnjem planu osvetlio je ulogu radnika, posebno udarnika, kao ključnih graditelja obnovljene države. Njihov trud i uspeh odražavaju se u zbirci minerala, koja ne samo da slavi značaj rudarstva i radnika, već i čuva dragocene primere rudnog bogatstva kao deo jugoslovenske i svetske baštine. Zainteresovani izložbu mogu pogledati u Galeriji Prirodnjačkog muzeja do marta sledeće godine, a sve informacije mogu pronaći na sajtu, Fejbuk i Instagram profilu ovog muzeja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.