Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras u Ujedinjenim nacijama da za Srbe na Kosovu i Metohiji, pod jurisdikcijom UN, „nema ni prisustva pravde, ni lične slobode, niti mogućnosti za sve.“

To je bila Vučićeva referenca na izjavu bivšeg predsednika SAD i nobelovca Baraka Obame koju je citirao „Pravi mir nije samo odsustvo sukoba; on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve“.

Zatim je govorio, kako je rekao, o „nerazumnosti politike prištinskih vlasti, ostrašćenosti i progonu svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji“.

Prema njegovim rečima to „govori niz uznemirujućih poteza – od zabrane platnog prometa u srpskoj valuti – dinar na KiM koja traje više od šest meseci i zabrane poštanskih usluga koja je jedinstvena u svetu, čak i za konfliktna područja, a što ugrožava svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništva – do zabrane posete poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Pećkoj patrijaršiji“.

Potom se Vučić pozvao na misao bivšeg južnoafričkog lidera Nelsona Mendele da „istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava“.

„A kako može biti mira na Kosovu i Metohiji“, ocenio je potom Vučić, „ako se tamo sistematski narušava pravni poredak i elementarna prava celog jednog naroda“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.