Izraelska oružana sila (Cahal) kreće u rat na severu. Odlučni su da iskoriste priliku sada kada je rasturen sistem rukovođenja i komandovanja Hezbolaha, sad ili nikada. Ako pođemo od procene da je veliki rat u Libanu neminovnost, bilo bi sada za čuđenje da Izraelci ne iskoriste šansu. Politički rizik takvog poteza je vrlo visok jer je prelazak granice sa Libanom invazija koja će naići na međunarodnu osudu i osuće se broj izraelskih saveznika. Sada su Izraelci pred izborom šta učiniti – da se ide dalje kada se već krenulo u smeru radikalizacije i vojnog rešenja problema sa Hezbolahom, ili da se drže na svojoj strani granice sa tenkovima, ali da krše suverenitet Libana u vazdušnom prostoru sa masovnim naletima avijacije i dronova.

Dosada tok rata ide ovako – utorak i sreda 17. i 18. septembar – masovni udar na sve koji su bitni u Hezbolahu i savezničkim strukturama izveden sa par grama pentrita u pejdžerima i radio-uređajima. Od četvrtka uveče izraelska avijacija dejstvuje po komandnim mestima Hezbolaha i višecevnim lanserima raketa i ostalim izabranim metama. Broj vatrenih dejstava iz vazdušnog prostora se povećava i prenosi na jug, na prostor koji je težišno pod kontrolom Hezbolaha i gde su šiiti relativna većina.

Sledeći korak koji se može očekivati jeste prelazak granice sa tenkovima i borbenim vozilima pešadije sa zadatkom da odbace Hezbolah od granice što dalje na sever – odnosno agresija. Ako to učine, Cahal će morati istovremeno da nastavi sa čišćenjem sektora Gaza i da se bori u Libanu i na Golanskoj visoravni. Hezbolah će iza sebe imati Iran i sve savezničke formacije. Izraelu biće najvažnije da se nastavi podrška SAD i Velike Britanije i da oni i zemlje koje prihvate to savezništvo pošalju municije koliko treba, a utrošak će biti veliki. Čak ako Cahal ostane samo unutar granica Izraela, moraće svakodnevno da troši puno municije i za avijaciju i za haubice da održi položaje pred pritiskom Hezbolaha. Ako pređu granicu, potrebe će dramatično porasti.

Na Bliskom istoku niko nije iznenađen ratom jer čeka se mesecima da krene. U vazduhu se osećala atmosfera nadolazeće ratne oluje. Izraelci su prodorom obaveštajne službe u lanac nabavke tehnike za sistem veza Hezbolaha stvorili neviđenu priliku da doslovce u nekoliko sekundi postignu efekte koje bi bilo nezamislivo postići konvencionalnim sredstvima. Koliko bi bilo potrebno vrednog prikupljanja podataka o mestima gde se nalazi komandni kadar i zatim pokušaja da se likvidiraju preciznim pogocima sa aviona ili drona ili podmetnutom bombom. Radili su to, ali ponekad, protiv vrlo važnih ličnosti. Ovako, sa malo pentrita izbacili su iz stroja stotine starešina od najnižeg taktičkog nivoa sve do glavnih u hijerarhiji onako kako se do sada to radilo.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 26. SEPTEMBAR, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 663

Nedeljnik 663

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 10

HT 10

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.