Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u Prištini da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije ostaje glavni cilj SAD kao i da iste treba ozbiljno da shvate dijalog kojim posreduje Evropska unija za normalizaciju susedskih odnosa, pošto je u poslednjih godinu dana došlo do zastoja.

„Uzajamno priznanje ostaje glavni cilj SAD u vezi sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, to je jasno. Očekujemo da se obe strane ponašaju u potpunosti u skladu sa svim obavezama koje proizilaze iz dijaloga i očekujemo da ozbiljno shvate dijalog“, rekao je Hovenijer na „Samitu za mir i demokratiju“ u Prištini.

Hovenier je rekao da je sada potrebna „ozbiljnost i cilj ovog dijaloga“.

„Možete to nazvati novim početkom, možete nazvati ponovnom posvećenošću, možete nazvati novim pristupom, možete nazvati energičnijim pristupom. To nam je potrebno i potrebno nam je da obe strane to urade“, dodao je.

Kosovo optužuje srpsku stranu da želi samo delimičnu primenu Osnovnog sporazuma, dok je Srbija kritikovala kosovsku stranu što ne želi da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, što je deo pomirenja, prenosi N1.

Hovenijer je rekao da Kosovo i Srbija treba da rade za zajedničku korist od dijaloga, a ne da traže da budu jedini pobednik.

„Ovo je proces, moramo raditi na ostvarivanju obostrane koristi. SAD žele da se ovo desi bez ikakvog kompromisa i to je od suštinskog značaja za Kosovo. To ne bi bila pobeda za Kosovo ako bi bili pogođeni njegov suverenitet, demokratija i integritet, ali ne bi bila pobeda ako se manjine ne poštuju“, rekao je Hovenijer.

On je rekao da je iznenađen nekim „nedeklarisanim sugestijama“ na Kosovu da postoji drugi put osim dijaloga.

„To je sugestija da će Amerikanci, ili Nemci ili vaši omiljeni ljudi, upotrebiti čarobni štapić i voditi prave razgovore i ovi problemi će biti rešeni i Kosovo će odmah postati punopravni član NATO i EU. Svet tako ne funkcioniše“, zaključio je on.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.