Gudrun Kugler (ÖVP), predsednica poslaničke grupe prijateljstva Austrija – Srbija u Saveznom parlamentu Republike Austrije i Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg), ministar evropskih i spoljnih poslova Austrije, učestvovali su u diskusiji na temu “Vatreni prsten oko Evrope – šta sad?“. Kugler i Šalenberg su se složili da se Evropa, a sam tim i Austrija, nalaze pred velikim izazovima posebno kada su migracije u pitanju i da im je Austrija, do sada, uspešno odolevala.

“Na skupu smo govorili o jednoj vrlo važnoj temi – migracijama koja dotiče sve nas u Austriji. Uspešnu integraciju možemo ostvariti jedino pod jasnim pravilima koje se poštuju, jedino na taj način možemo odoleti svim izazovima. U vezi sa temom o kojoj smo diskutovali, želim da kažem da svaka osoba stranog porekla u Austriji ima poseban odnos prema svojoj zemlji iz koje potiče, svojoj kulturi i svom jeziku. Rušiti ovaj odnos argumentom sličnosti i pod izgovorom promovisanja integracije je nepoštovanje i zanemarivanje kulturne osobenosti dotičnih zemalja”, kaže Kugler.

„Važno je da razumemo i potrebe svih tih ljudi. Zato sam pokrenula inicijativu da se BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezik razdvoji na samostalne jezike. Rušiti ovaj odnos argumentom jezičke sličnosti i pod izgovorom promovisanja integracije je nepoštovanje i zanemaruje kulturne osobenosti dotičnih zemalja. I još jednom želim da ponovim – srećni smo što među nama imamo ljude bosanskog, hrvatskog i srpskog porekla: Hvala vam za sve što radite u Austriji“, dodala je Kugler.

Inače, u Austriji živi oko 300.000 ljudi srpskog porekla od kojih samo oko 200.000 u glavnom gradu Beču. Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima u alpskoj republici imaju svi građani sa austrijskim državljanstvom, a glasanje je moguće i putem pošte.

Svi koji žele, na predstojećim parlamentarnim izborima koji se u Austriji održavaju 29.septembra, mogu dati svoj glas prednosti Gudrun Kugler u Beču, a u opštinama Floridsdorf (Floridsdorf, 21.okrug) i Donauštat (Donaustadt, 22. okrug), tako što će na svom glasačkom listiću zaokružiti njeno ime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.