Ako vaša uobičajena večera dolazi putem aplikacije za dostavu hrane ili je reč o gotovom obroku, možda je vreme da preispitate tu naviku.

Onkolog iz Severne Karoline veruje da je zapanjujući porast slučajeva raka kod osoba mlađih od 50 godina povezan s preteranim oslanjanjem na brzu hranu među mlađim generacijama koje se često odlučuju za “uzmi i kreni” obroke, piše The Telegraph .

Dr Nikolas DeVito, onkolog sa Univerziteta Djuk, kaže da svi njegovi mlađi pacijenti imaju takvu ishranu, koja menja mikrobiom creva, čineći nas podložnijim raku.

„Dok stope nekih vrsta raka opadaju, nekoliko gastrointestinalnih vrsta raka raste kod ljudi mlađih od 50 godina. Naročito kod raka žučnih kanala i želuca, stope rastu sa svakom mlađom generacijom. Ultra-prerađena hrana, uključujući gotova jela, zapakovane grickalice, gazirane napitke, žitarice i mnoge druge proizvode, postala je potencijalni uzrok gastrointestinalnih kancera“, napisao je u članku za Stat News dr DeVito.

On nije prvi stručnjak za rak koji upozorava na ovaj problem. Brojne studije su pokazale da konzumiranje velikih količina ultra-prerađene hrane (UPF), kao što su brza hrana, začinjeni čips i napici zaslađeni šećerom, povećava rizik od mnogih vrsta raka, uključujući rak debelog creva, dojke i pankreasa.

UPF se povezuju sa više od 30 zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, koja takođe značajno povećava rizik od raka. Nedavna studija istraživača sa Univerziteta u Milanu otkrila je da gojaznost doprinosi rastu stope smrtnosti od raka creva u Velikoj Britaniji kod osoba starosti od 25 do 49 godina.

Zašto su ultra-prerađene namirnice (UPF) štetne za creva

Postoje dva moguća načina na koja UPF direktno utiču na mikrobiom.

„Prvi je da hemikalije koje se nalaze u ovim namirnicama mogu oštetiti vrste bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroba koji žive u mikrobiomu, smanjujući njegovu raznovrsnost, što sprečava da flora napreduje,“ objašnjava dr Frenki Džekson-Spens, doktorka i istraživačica u oblasti onkologije, koja ističe da su potrebni robusniji dokazi u ovoj oblasti.

Ali, ono što je verovatnije jeste da, ako se hranite dijetom bogatom ultra-prerađenim namirnicama (UPF), verovatno vam nedostaje raznovrsnost u ishrani koja je potrebna.

„Iz studija znamo da je konzumiranje 30 različitih vrsta biljaka nedeljno optimalno za podršku raznovrsnosti i zdravlja mikrobioma creva. Ako jedete gotove lazanje iz supermarketa, najverovatnije neće sadržati isti nivo biljnih vlakana i hranljivih materija kao domaće jelo, pa propuštate ključne nutrijente,“ dodaje dr Džekson-Spens.

Veza između zdravlja creva i raka

Iako se rak opšteprihvaćeno smatra bolešću uzrokovanom genetskim karakteristikama i faktorima iz okruženja, nedavna istraživanja su pokazala da mikrobiom creva i njegovi metaboliti mogu biti odgovorni za oko 20 procenata slučajeva raka.

Ishrana ima veliki uticaj na to, posebno ako se oslanjamo na ultra-prerađenu hranu – čips, grickalice i brzu hranu koje praktično nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

„Ako pogledate neke proizvode u supermarketu, puni su hemikalija koje im omogućavaju da traju godinu dana na polici – što je u redu ako ih povremeno koristite zbog ukusa ili praktičnosti, ali ne i ako se svakodnevno oslanjate na njih,“ kaže dr Džekson-Spens.

Jedna od teorija koja objašnjava ulogu creva u riziku od raka povezana je sa našim imunološkim sistemom.

„Veliki deo naših imunih ćelija živi u crevima – oko 70 procenata. Dakle, ako mikrobiom nije u optimalnom stanju i ne dobija sve različite vrste (dobrih) hemikalija iz biljaka, verovatno naš imunološki sistem ne funkcioniše najbolje, što predstavlja faktor rizika za rak,“ kaže dr Džekson-Spens.

Loše zdravlje creva takođe može dovesti do povećane upale i neravnoteže u crevnim mikrobima, poznate kao disbioza.

„Ako nemate zdrav mikrobiom creva, sluznica creva u suštini ne funkcioniše optimalno, pa može biti podložnija iritaciji spoljašnjih patogena – upala je samo reakcija vašeg imunološkog sistema. To može učiniti creva ranjivijim”.

Međutim, rizik od raka je takođe povezan sa načinom života. Ako posmatrate osobu koja konzumira ishranu bogatu ultra-prerađenim namirnicama (UPF) – a prosečna osoba u Velikoj Britaniji unosi više od 50 odsto svoje ishrane iz takvih namirnica – verovatno je da se upušta i u druge nezdrave navike.

„Verovatno ćete biti gojazni, a znamo da je gojaznost takođe faktor rizika za rak,“ kaže dr Džekson-Spens.

Drugi faktori životnog stila, poput pušenja i konzumiranja alkohola, nedovoljno fizičke aktivnosti, stresnog života i nedostatka sna, povezani su sa većim rizikom od raka.

„Kada je u pitanju rak, to je multifaktorijalni proces, gde genetika i način života osobe koja konzumira mnogo UPF namirnica, zajedno sa direktnim uticajem sastojaka iz UPF hrane, igraju ulogu”, dodaje dr Džekson-Spens.

Koju prerađenu hranu treba izbegavati

Mnoga hrana je prerađena, ali to ne znači automatski da je štetna. Hrana koju bi trebalo smanjiti su UPF, tj. namirnice sa niskom nutritivnom vrednošću ili one koje sadrže sastojke štetne po zdravlje kada se konzumiraju u prekomernim količinama.

„Kod osoba koje konzumiraju više prerađenog crvenog mesa – slaninu, salamu, kobasice – i ultra-prerađenu hranu, postoji povećan rizik od raka debelog creva,“ kaže Gabrijela Mors, specijalista dijetetičar iz organizacije “The Gut Health Doctor”, koja takođe preporučuje izbegavanje alkohola.

Alkohol je povezan sa 30 različitih vrsta raka, jer tokom razgradnje alkohola u telu dolazi do stvaranja toksičnih metabolita koji se oslobađaju u krvotok. Alkohol takođe narušava integritet creva, potencijalno izazivajući povećane upalne odgovore i širenje patogena na crevna tkiva.

Još jedan problematičan sastojak su emulgatori, prisutni u mnogim UPF namirnicama, koji produžavaju rok trajanja hrane. Istraživanja sugerišu da mogu narušiti osetljivu ravnotežu mikrobioma creva, što dovodi do hronične upale i povećava rizik od raka. Emulgatori se nalaze u raznim proizvodima, uključujući soseve, žitarice, kekse i gotove kolače iz supermarketa.

„Iako istraživanja pokazuju da preveliki unos emulgatora i aditiva u ishrani povećava rizik od raka creva i inflamatornih bolesti creva, još uvek ne znamo tačno koji emulgatori i u kojoj količini,“ kaže Mors.

„Najbolji savet je fokusirati se na konzumiranje cele hrane i kuvati sve što možete od nule. Umesto da za užinu otvorite pakovanje keksa ili čipsa, posegnite za orasima i bananom”.

Kako poboljšati zdravlje creva

Mors ističe da postoji nejasnoća oko toga koliko UPF namirnica možemo bezbedno konzumirati, ali povećanjem unosa zdravih celovitih namirnica štitimo naša creva.

Za bolje zdravlje creva, preporučuje konzumiranje 30 biljnih namirnica nedeljno, umesto da stalno jedete nekoliko istih namirnica.

„Ako jedete samo šargarepe, brokoli i jabuke, to nije dovoljno. Raznovrsnije se hranite tako da tokom nedelje unosite sve supernamirnice i mahunarke kao što su sočivo i leblebije svaki dan, jer znamo da su veoma zaštitne u prevenciji raka creva. Takođe, obavezno unosite mnogo omega-3 masnih kiselina, kao što su losos, skuša, sardine i orasi, koji su protivupalni i smanjuju rizik od raka creva i sindroma iritabilnog creva”.

Na kraju, obavezno unosite dosta vlakana – celo zrno, orašaste plodove i hrskavo povrće – koje bakterije u vašim crevima fermentišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.