Delegacija Srbije u Njujorku je uputila protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku Generalne skupštine UN, zbog govora predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji je, kako se navodi u pismu, izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda, preneo je RTS.

Šef srpske diplomatijeMarko Đurić naveo je u pismu da jeBećirović „pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, da zemlju Srbiju optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa“.

U pismu je upozoreno na pokušaj Bećirovića da „zloupotrebom izlizanog narativa o ‘Velikoj Srbiji’ oživi u regionu konflikte iz devedesetih“ godina 20. veka. Naglašeno je i da je rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim.

Kako je istaknuto u pismu, Srbija nije pretnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.

Denis Bećirović je govoreći na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da vođstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine

„Velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima“, rekao je on.

Bošnjački član Predsedništva BiH upozorio je da je Deklaracija, usvojena na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu 8. juna, „pretnja regionalnom miru“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„To nije samo deklarativni akt, nego opasan programski dokument o stvaranju velike države, koji preti Dejtonskom mirovnom sporazumu i državi BiH. Sadržaj te deklaracije je u suprotnosti sa demokratskim procedurama civilizovanog sveta, sa međunarodnim pravom, osnovnim principima EU i principima koji su osnova odnosa između članica UN“, naveo je Bećirović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.