Predsednička trka između Kamale Haris i Donalda Trampa i dalje je veoma neizvesna. Međutim, potpredsednica Haris je stekla značajnu prednost nad Trampom među ženama, koje procentualno čine većinu glasača.

Od 1984. godine, više žena nego muškaraca glasalo je na američkim predsedničkim izborima. U većini slučajeva, više žena je glasalo za demokrate nego za republikance. Iznenadni ulazak potpredsednice Kamale Haris u trku, posle povlačenja predsednika Džoa Bajdena u julu, izgleda da je pokrenuo taj blok glasača.

U ovoj izbornoj godini, otprilike svaka peta žena kaže da je pravo na abortus ključno pitanje za nju. Sudije Vrhovnog suda koje je nominovao tadašnji predsednik Tramp pomogle su 2022. godine u ukidanju ustavnog prava na abortus, prenosi Danas.

Tramp želi da savezne države same odlučuje o zakonima o abortusu. Haris želi federalni zakon kojim će zaštiti reproduktivna prava i slobode na nacionalnom nivou.

Među ženama biračima, najnovije ankete ukazuju da Haris ima prednost u odnosu naTrumpa od 9 do 13 procenata.

Istraživač javnog mnjenja Pol Mejslin ističe da je Haris „pridobila mnogo mlađih žena koje su registrovane kao nezavisne, one koje nisu stranački opredeljene, mlađe od 50 godina, mnoge mlađe od 40 godina, koje je zaista uzbudila njena kandidatura“.
Razlika između broja muških i ženskih glasača i dalje postoji među mlađim biračima u generaciji Z, gde većina muškaraca mlađih od 27 godina podržava Trampa, navodi istraživač javnog mnjenja Dejvid Meklenan.

Belkinje su bile ključne za Trampovu pobedu 2016, a imao je većinu njihovih glasova i 2020. U ovogodišnjoj trci, najnovije ankete pokazuju da su Haris i Tramp statistički izjednačeni među belim glasačicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.