Kamala Haris, potpredsednica SAD, indirektno je osudila politiku Trampove kampanje i njegovog predloga o okončanju rata u Rusiji, i ocenila to kao „predlog za predaju“, u Vošingtonu na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, koji je predstavio sopstveni „plan pobede“.

Obraćajući se Zelenskom u Beloj kući, Haris je rekla da će „neki u njenoj zemlji” vršiti pritisak na Ukrajinu da prihvati mirovni sporazum u kojem bi predala svoju suverenu teritoriju i neutralnost kako bi sklopila mir sa Vladimirom Putinom, piše Gardijan.

„Ovi predlozi su isti kao i Putinovi, i da budemo jasni, to nisu predlozi za mir“, dodala je ona. „Umesto toga, to su predlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo.“

Iako nije poimence spomenula Donalda Trampa ili Džej Di Vensa, jasno je da je pričala o uslovima za mir koje je izneo republikanski kandidat za potpredsednika u intervjuu ranije ovog meseca.

Zelenski je javno osudio Vensa kao „previše radikalnog“ nakon tih izjava, što je izazvalo sukob sa Trampovim saveznicima koji je kulminirao optužbama za mešanje u izbore i republikanskim pozivima Ukrajini da otpusti svog ambasadora u Vašingtonu.

Tramp je juče rekao novinarima da će se sastati sa Zelenskim u Trampovoj kuli u Njujorku u petak ujutro i odbacio je kritike Kamale Haris i insistirao na tome da samo želi da zaustavi „horor šou koji se nastavlja“.

Na pitanje da li Ukrajina treba da se odrekne teritorije, Tramp je bio neodlučan, rekavši: „Hajde da postignemo mir… Potreban nam je mir. Moramo da zaustavimo smrt i uništenje.”

Kamala Haris, koja će se suprotstaviti bivšem predsedniku Donaldu Trumpu na predsedničkim izborima u novembru, sastala se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući u četvrtak.

“Moja podrška narodu Ukrajine je nepokolebljiva. Ponosna sam što sam uz njih. Nastaviću biti uz tu zemlju i raditi na tome da pobedi u ovom ratu”, rekla je Haris.

“Da bi bile sigurne i prosperitetne, Sjedinjene Američke Države moraju nastaviti ispunjavati svoju dugogodišnju ulogu globalnog vođstva.”

Poseta ukrajinskog šefa države dolazi u trenutku kada međustranačke podele u Vašingtonu rastu zbog Ukrajine, a Tramp i mnoge njegove republikanske pristalice izražavaju duboku rezervu prema slanju dodatne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, prenosi Danas.

Zelenski je pokušao da smiri tenzije u četvrtak, zahvalivši SAD na novom paketu oružja i pohvalivši „snažnu dvopartijsku podršku” političkih lidera u „pravednom cilju Ukrajine da pobedi rusku agresiju”.

Bez obzira na to, američki i evropski zvaničnici su sa različitim nivoima uzbune primetili potencijal Trampove administracije da oštro smanji američku pomoć Ukrajini kako bi primorala Zelenskog da prihvati uslove za prekid vatre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.