Britanski premijer Kir Starmer sastao se sa Donaldom Trampom na večeri u Njujorku koja je trajala dva sata, piše Gardijan, u pokušaju da uspostavi dobar odnos sa republikanskim predsedničkim kandidatom.

Dok je Starmer večerao sa Trampom i razgovarao, pretpostavlja se, o dugogodišnjem prijateljstvu i partnerstvu između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, novi premijer Britanije ipak nije uspeo da zakažena sastanak sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris.

Starmer tvrdi da želi da upozna oba kandidata i da ima želju da razgovara sa Kamalom Haris, a priliku da upozna Trampa vidi kao „dobru stvar“.

Starmerov sastanak usledio je samo nekoliko sati nakon što je bivši američki predsednik održao podužu konferenciju za novinare upozorivši da je došlo do „masovne invazije“ i „iznenadne, zagušljive poplave“ miliona ilegalnih imigranata u SAD koju je izazvala njegova rivalka Haris, koja se ranije srela sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući.

Tramp je o Starmeru rekao: „Zapravo mislim da je veoma fin. Trčao je sjajnu trku, odlično je prošao. Veoma je rano, ali on je popularan“.

Pre sastanka, premijer je održao govor na Generalnoj skupštini UN gde je svetskim liderima poručio da će Britanija pristupiti međunarodnim odnosima sa manje „paternalizma“ nego ranije, dok će više slušati i manje govoriti.

Takođe je zamolio Izrael i Hezbolah da se povuku sa ivice šireg rata „koji niko ne može da kontroliše“, piše Danas.

„Pozivam Izrael i Hezbolah: zaustavite nasilje, povucite se sa ivice. Moramo da vidimo trenutni prekid vatre kako bismo obezbedili prostor za diplomatsko rešenje i radimo sa svim partnerima u tom cilju“, rekao je on.

Starmer je odbio da kaže o čemu je razgovarao sa Trampom ali je na insisitiranje novinara na pitanju da li bi Trampovo predsedništvo ostavilo Veliku Britaniju izolovanom na globalnoj sceni, rekao da „poseban odnos“ sa SAD „je iznad onoga ko ima određenu funkciju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.