Stvari u svetu „ne idu u dobrom smeru“, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Njujorku, na kraju šestodnevnog boravka u SAD povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Jedina suštinska vest ovde jeste Bliski istok. Bliski istok jede američku pažnju, nisam siguran da je to dobra vest za Ukrajinu“, rekao je Vučić za RTS.

On je kazao da je predsednik Francuske Emanuel Makron „dao sve od sebe da se zaustavi krvoproliće“ na Bliskom istoku, ali da je „očigledno da Evropa nema tu snagu“, dodajući da prioritet Evrope treba da bude zaustavljanje rata u Ukrajini.

Vučić je kazao i da je u Njujorku imao brojne razgovore o političkim i ekonomskim temama i da su „prvi put napravljeni važni kontakti“ za privredni napredak Srbije.

Naveo je da „nije imao lake razgovore“ o Kosovu i da ne može da govori o detaljima sastanaka.

„Vrlo je komplikovan čvor. Moramo da čuvamo mir, da čuvamo živote, opstanak i napredak za naše stanovništvo na Kosovu i Metohiji, čuvajući pravno-političku državnost Srbije i interes svih građana Srbije. Gledaćemo da ne napravimo nijednu grešku, da niko nama ne može ništa da prebaci, a da snaga naše ekonomije bude sve veća i da naša podrška našem narodu na Kosovu i Metohiji bude sve veća“, naveo je Vučić.

Dodao je da je na sastancima u Njujorku „iz nekoliko rečenica dobro razumeo ko je stajao“ iza određenih akcija kosovskog premijera Aljbina Kurtija, „ko nije baš stajao, ali mu nisu ni smetale, a ko je protiv nekih akcija“.

Vučić je rekao i da je jedan od svega dva zvaničnika koji su u Njujorku uspeli da se sastanu i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom.

„Mi moramo da razgovaramo sa svima, imamo bezbroj iskrenih i suštinskih prijatelja u arapskom svetu. Imamo i korektan, dobar odnos prema jevrejskom narodu. Oni koji su bliži zapadnom svetu, pitaju što sam se sastao sa predsednikom Irana. A kada sam se sastao sa Bibijem Netanjahuom, onda su me ovi drugi pitali zašto sam se sastao sa njim“, kazao je Vučić.

Naveo je i da su mu zapadni zvaničnici godinama upućivali zamerke zbog dobrih odnosa sa Rusijom, a da ga je šef evropske diplomatije Žozep Borel na ovonedeljnom sastanku sa liderima zapadnobalkanske šestorke pitao za odnos sa Kinom.

„Pet godina su me čekićem lupali po glavi, tvrdeći da sam ‘mali Rus’. Srećom, tvrda glava i guraj dalje. E sad više nije Rusija, nego šta da uradimo protiv Kine. Borel me je pitao kakva je naša situacija sa Kinom, ja mu kažem da je odlična, a oni me gledaju kao da se nešto dešava u mojoj glavi. Ništa se u mojoj glavi ne dešava, naša saradnja sa Kinom je skočila sa 600 miliona evra na 6,8 milijardi evra“, dodao je.

Vučić je podsetio da je kineska privatna kompanija Linglong uložila milijardu evra u Srbiju i dodao da je to „ubedljivo najveća grinfild investicija u zemlji“.

„Kako da ih (Kineze) napadam posle toga? Hajde vi (Evropljani) investirajte dve milijarde, hvaliću vas duplo više, ali to ne ide tako lako“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da će „morati da se popravlja situacija u rudarstvu i energetici“ Srbije jer „idu loše“, dok „industrijska proizvodnja raste dobro“.

„Proizvodnja raste, ali je potrebno još investitora, dok na poljoprivredu ne možete toliko da utičete, na sušu, kišu i vremenske prilike“, dodao je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.