Birališta na kojima građani Austrije biraju poslanike parlamenta otvorena su danas. Rezultati će, prema anketama biti tesni, a mogli bi da obeleže istorijsku pobedu ekstremne desnice, koja je u anketama ispred konzervativaca.

Slobodarska partija Austrije (FPO) već je učestvovala u više vlada ali nikad do sada nije vodila u anketama pred nacionalne izbore. ;

Posle pet godina neobičnog ekološko-konzervativnog tandema na vlasti najavljuje se da be ekstremna desnica mogla da ostvari istorijski uspeh.

„Ovog puta će biti drugačije… osećam da ćemo pobediti“, rekao je šef FPO-a Herbert Kikl na svom poslednjem izbornom skup u petak, organizovanom simbolično u istorijskom centru Beča.

U kontekstu jačanja radikalnih stranaka u Evropi ankete daju toj partiji, koju su formirali bivši nacisti, 27 odsto glasova, a neposredno iza nje su konzervativci OVP-a sa 25 odsto, dok njihovi partneri u koaliciji ekolozi u anketama dobijaju samo osam odsto glasova.

Ukoliko bi ekstremna desnica „stigla prva“, to bi izazvalo potres u toj alpskoj zemlji, po mišljenju analitičara, jer iako je već bila u vlasti nikad do sada nije vodila na nekim izborima na nacionalnom nivou.

Ali daleko je od toga da je Kiklu, koji je toliko ekstreman da nijedna stranka ne želi da vlada sa njim, osigurano mesto kancelara.

Većina birališta otvorena je danas u sedam sati. Pravo glasa ima 6,3 miliona birača od devet miliona stanovnika.

Prve projekcije na osnovu rezutlata glasanja poštom i već zatvorenih biračkih mesta očekuju se ubrzo posle zatvaranja glasanja u 17 časova.

Tesna trka

FPO oslabljena posle skandala iz 2019. ojačala je podstaknuta Herbertom Kiklom koji je koristio socijalne i ekonomske strahove koji se šire kontinentom.

Kikl, koji u rodnoj zemlji Adolfa Hitlera, želi i da se zove „kancelar naroda“, uveo je termin reemigracija sa planom da oduzme državljanstvo i protera osobe stranog porekla.

Pedesetpetogodišnji bivši ministar unutrašnjih poslova takođe je privukao sebi antivaksere svojim izjavama protiv antikovid mera, najsiromašnije pogođene inflacijom i sve one koji su osetljivi na austrijsku neutralnost osuđujući sankcije Rusiji.

Naspram njega kancear Karl Nehamer, vođa konzervativaca, smanjio je razliku između njih poslednjih nedelja igrajući na kartu partije centra na političkoj sceni.

Pedesetjednogodišnji Nehamer sa impozantnom karijerom poziva da se glasa „protiv radikalnih stavova, za stabilnost i ne za haos“.

Uprkos očekivanom padu od više od deset procentnih poena u odnosu na izbore 2019, OVP koja je na vlasti od 1987. bi trebalo da zadrži mesto kancelara, osim ako se ne dogodi neko iznenađenje, ali kako analitičari upozoravaju, pregovori da se nađu partneri, će trajati dugo.

Mada Nehamer ponavlja da ne želi savez sa Herbertom Kiklom, ne odbija moguću koaliciju sa ekstremnom desnicom, kao 2000. i 2017.

Njihovi programi su bliski, posebno u ekonomiji, ali pitanje je da li želi ponovo da se upusti u avanturu posle poslednjeg iskustva obeleženog nizom skandala i raspadom koalicije posle manje od dve godine.

U slučaju velike pobede FPO-a konzervativci ne bi prihvatili da budu manjinski partner. Više bi voleli da se povežu sa socijaldemokratama kojima se daje 20 odsto i liberalima Neos.

Sa Zelenim ima više tema koje dovode do razdora i izgleda da je razlaz gotova stvar.

Formiranje koalicije sa tri partije bilo bi prvi put u političkim prilikama u Austriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.