Poslanici skupštine Srbije danas su ponovo bili u klupama. Višednevna rasprava o budžetu nastavila se i na današnjem zasedanju, a kako je bilo najavljeno, nakon konačnog zatvaranja te teme, na dnevni red je oko14 časova trebao da dođe i predlog o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Sednicu Skupštine na tu temu, zahtevalo je 10. septembra 86 poslanika iz redova opozicije, a na kolegijumu skupštine 18. septembra dogovoreno je da se prvo održi sednica o rebalansu budžeta, pa da u nastavku bude zakazana takozvana sednica o litijumu.

Tokom sednice o rebalansu, predsednica skupštine Ana Brnabić više puta je ponovila da vanredno zasedanje traje do kraja septembra, a da od 1. oktobra počinje redovno zasedanje, te da možda neće biti dovoljno vremena za pomenutu sednicu.

Ipak, vćinom glasova prisutnih poslanika Predlog zakona o rebalansu budžeta usvojen u načelu. Usledilo je glasanje o amandmanima.

Rebalansom budžeta za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet. Rebalans budžeta predvideo je 48,6 milijardi dinara za francuske avione „rafal“, kao i 20,4 milijarde za Expo 2027. Povećana su i davanja za finansijsku podršku porodici sa decom. Ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Najzanimljivije momente današnjeg zasedanja možete pratiti u redovima ispod…

Milivojević: Pošto nema sednice o litijumu, biće protesta

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević najavio je nove proteste protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, nakon što je predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila da „po svemu sudeći“ neće biti vremena za sednicu parlamenta o litijumu.

„Pošto nema sednica Skupštine, biće protesta“, izjavio je Milivojević na konferenciji za štampu poslanika opozicije koji su predloži izmene i dopune Zakona o rudarstvu kojima bi se u Srbiji zabranilo istraživanje litijuma i bora.

Protesti, naglasio je Milivojević nisu izbor opozicije, već izbor ove vlade i ove vlasti. „To je izbor Rio Tinto koalicije i Aleksandra Vučića“, rekao je on.

BRNABIĆ: NEĆE BITI VREMENA ZA SEDNICU O LITIJUMU ZBOG ODUGVLAČENJA OPOZICIJE

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o predlogu izmena Zakona o litijumu i geološkim istraživanjima zato što opozicija „odugovlači“ sednicu o rebalansu budžeta.

Ona je na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije rekla da su opozicioni poslanici „učinili sve i koristili sve instrumente“ kako bi odugovlačili raspravu o budžetu.

„Po Ustavu i zakonu redovno zasedanje kreće danas u ponoć. ;Ja sam dobila predlog opozicije za vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o rudarenju litijuma 10. septembra, a već 18. septembra sam organizovala kolegijum. ;Nikad se nije desilo da opozicija tako brzo dobije odgovor na predlog, ali važno je bilo da se prvo raspravlja o budžetu“, kazala je Brnabić.

POSLANICI ODUSTAJU OD AMANDMANA KAKO BI SE ŠTO PRE RAZGOVARALO O LITIJUMU

Stranka SRCE je povukla amandmane, dok je Stranka slobode i pravde odustala od obrazlaganja svojih amandmana na predlog o rebalansu budžeta kako bi ubrzali raspravu i što pre prešli na diskusiju o predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma koja bi po planu trebalo da počne svakog momenta.

Lutovac: Vlast opasno tumači zakon da bi izbegla raspravu

Lider Demokratske stranke  Zoran Lutovac optužio je SNS da „rigidno i opasno tumači“ zakonske odredbe u vezi sa radom Skupštine Srbije kako bi izbegla raspravu o opozcionom predlogu zakona o litijumu.

„To je vrlo rigidno i opasno tumačenje“, kazao je Lutovac i ocenio da do toga dolazi jer SNS-u nije u interesu da se u Skupštini Srbije raspravlja o litijumu.

On je za televiziju N1 izjavio da će opozicija na sednici o litijumu govoriti zašto u Srbiji ne bi trebalo ekploatisati taj mineral i da će, uz napomenu da ne želi da otkrije taktiku opozicije, biti pokriven stručni, pravni i poltički aspekt problema.

poslanici stigli do 66. od ukupno 146 podnetih amandmana

Ana Brnabić kaže da su poslanici došli do razmatranja 66. amandmana od 146, koliko je podneto na Predlog rebalansa budžeta i prateće zakonske akte.

„Pa ljudi, dajte da dođemo do sednice koja je vaša politička platforma“, rekla je ona obraćajući se opozicionom bloku.

vulin o grobovima i violi fon kramon

Komentarišući izlganje poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da „ničiji grobovi i kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave“.

„Izaziva ljutnju to što se mešaju i pominju stvari koji ne smenju da se pominju. Nemojmo da svete kosti kristimo za političke igre i prepucavanja“, rekao je Vulin.

On je potom prokomentarisao dovođenje u Gornje Nedeljice Viole fon Kramon i nazvao je „šiptasrkim ološem“.

„Nema goreg šiptarskog ološa i mrzitelja Srbije od Viole fon Kramon“, naveo je Vulin.

poslanici zasad raspravljaju o svemu osim o rebalansu

Rasprava o amandmanima na rebalans budžeta za 2024. godinu u Skupštini Srbije na početku sednice pretvorila se u polemiku Srđana Milivojevića i Milenka Jovanova o tome ko je takozvana „koalicija Rio Tinto“ – vladajuća koalicija ili bivša vlast.

Polemiku je otvorio Milivojević, koji je vladajuću koaliciju nazvao „koalicijom Rio Tinto“ i predložio da se smanje sredstva za subvencije stranim kompanijama i ulože u poljoprivredu.

Dodao je da su zakonom iz 2006. ukinute eksperimentalne dozvole i da je sve vraćeno u zakonske tokove, a da je Rio Tinto dozvolu dobio „sa Rio kinto koalicijom“.

„‘Rio kinto’ je učestvovao u finansiranju kampanje Srpske napredne stranke 2012. godine da bi nas srušili sa vlasti i doneli zakon. Da biste omogućili ‘Rio kinto koaliciji’ da radi ovo šta radi“, rekao je Milivojević.

Dodao je da je problem to što je ta ista koalicija 1999. godine dala kompletno rudno bogatstvo na Kosovu i Metohiji.

„‘Rio kinto koalicija’, kad kažete, verovatno mislite na sebe, vi ste dovel tu kompaniju“, odgovorila mu je predsednica Skupine Ana Brnabić.

Jovanov je naveo da je bivša vlast izmenom zakona 2006. godine omogućila da kompanija koja istražuje dobije pravo da eksploatiše pronađenu rudu.

On je rekao da su 2006. godine za izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima glasala četiri člana Demokratske stranke, koja je tada bila u opoziciji, da bi podržala manjinsku vladu, i upitao zašto su tada podržali Rio Tinto.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je i da li će na sednicu o litijumu doći predsednik države Aleksandar Vučić, a Brnabić je odgovorila da opozicija ne može da se dogovori i da deo traži prisustvo Vučića, a deo je protiv.

Opoicioni poslanici su sat i po po početku sednice stigli tek da predstave oko polovine od 146 amandmana, od čega se 119 odnosi na rebalans budžeta, a ostali na Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Brnabić je upozorila poslanike opozicije da ako nastave da „odugovlače sa amandmanima da neće stići da održe sednicu o litijumu“.

„Ako ne želite da raspravlajate o izmenama i dopnama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, povucite predlog“, predložila je Brnabić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.