Fiona Harvi, žena na kojoj je zasnovan lik Marte iz Netfliksove hit serije „Baby Reindeer“, u junu ove godine podnela je tužbu protiv ove striming platforme. Američki sudija ovog meseca prihvatio je tužbu i rekao da se može pokrenuti sudski procoes za klevetu protiv Netfliksa, jer je na početku serije naglašeno da je u pitanju „istinita priča“, iako se ova striming platforma „nije potrudila“ da proveri priču Ričarda Gada, kreatora i glavnog glumca serije.

Fiona Harvi, tvrdi da se u seriji lažno prikazuje da je lik Marte, koji je zasnovan na njoj, seksualno napala Gada i da joj je bila dosuđena zatvorska kazna jer ga je uhodila. Nakon što su gledaoci otkrili njen identit, ona je odlučila da podnese tužbu u vrednosti od 170 miliona dolara za klevetu, jer je prikazano da je osuđena za zločin koji nije počinila.

Iz razloga što serija počinje uvodnom rečenicom – „ovo je istinita priča“, ona poziva gledaoce da priču shvate kao činjenicu, rekao je američki okružni sudija. Dodao je da su postupci Fione Harvi „za osudu“, ali da su one koje su prikazane u seriji daleko gore od realnosti, piše Gardijan,

U svoju odbranu, Ričard Gad, tvrdi da ga je Fiona Harvi uhodila dok je radio u londonskom pabu i slala mu bezbroj imjelova i glasovnih poruka. Kaže da je prijavio policiji i da joj je data zabrana prilaska. Takođe je naveo da je Netfliksova serija, kao i predstava po kojoj je zansovana, ima delove koji su plod mašte i ne predstavljja doslovno realne događaje iz prošlosti.

U junu ove godine, Sunday Times je pisao o tome da Gad imao nedoumice sa rečenicom „po istinitoj priči“, ali da je to bio zahtev Netfliks platforme. Okružni sudija je naveo upravo taj članak i istakao da ukoliko je ovo istina pokazalo bi „stvarnu zlobu“ ove striming platforme i odluku da obmane gledaoce i prikažu priču kao činjenicu dok su znali da je izmišljena.

Iako Fiona Harvi nikada nije imenovana u seriji, gledaoci su upseli vrlo brzo da je identifikuju. Ona je sudu navela da je dobijala pretnje smrću, a sudija je potvrdioi da je pretrpela „ozbiljnoj emocionalnoj tortuti“.

Američki sudija dozvolio Fioni Harvi da podnese tužbu o tvrdnjama o namernom nanošenjju emocionalnog stresa, koje su izazvane „nečuvenim“ lažima iznetim u ovoj serijii kroz lik Marte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.