Marburg virus, koji ima stopu smrtnosti do čak 90 odsto, je iz iste porodice virusa kao i Ebola.

Prvi slučajevi virusa zabeleženi su 1967. godine u Nemačkoj u Marburgu i Frankfurtu i u Beogradu, tada glavnom gradu Jugoslavije, danas Srbije.

Prenosi se na ljude kontaktom sa slepim miševima i sa čoveka na čoveka kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih ljudi i zaraženim površinama i materijalima.

Početni simptomi kreću naglo, sa visokom temperaturom, glavoboljom i umorom i bolovima u mišićima.

Pacijenti nakon toga kreće teško krvarenje iz više delova tela. Smrt nastupa oko osam ili devet dana nakon početnih simptoma.

Smernice Ministarstva zdravlja kažu da pacijentima u bolnici neće biti dozvoljene posete narednih 14 dana. Pacijentima će takođe biti dozvoljen samo jedan negovatelj u isto vreme, navodi se u smernicama.

Ruanda je objavila da intenzivira praćenje kontakata, nadzor i testiranje kako bi pomogla u suzbijanju širenja. Vlasti su pozvale javnost da praktikuje dobru higijenu, kao što je često pranje ruku.

Do sada je zabeleženo desetak epidemija Marburg virusa, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi, sa slučajevima prijavljenim u Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Ekvatorijalnoj Gvineji, Keniji, Južnoj Africi, Tanzaniji, Ugandi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.