Rusija povećava ulaganja u odbranu na 25 odsto, što je više nego ikada u istoriji te zemlje, piše u dokumentima parlamenta. Tako će ruski budžet za odbranu iznositi rekordnih 13,5 milijardi rubalja.

Zajedno gledano, potrošnja za odbranu i bezbednost iznosiće oko 40 odsto ukupne državne potrošnje.

Budžet za 2025. sugeriše da je Putin prihvatio ono što ekonomisti nazivaju „vojnim kejnzijanizmom“, i značajno uvećao vojnu potrošnju.

„Ovo povećanje je potvrda da je privreda prešla na ratnu osnovu. Čak i ako se rat u Ukrajini brzo završi, usmeravanje sredstava u vojsku i odbrambeni sektor ostaće glavni prioritet“, piše „Bell“, vodeći ruski ekonomski medij.

Osim toga, kako se dalje navodi, vojna potrošnja daleko premašuje ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku i ekonomiju.

Prema nacrtu budžeta, očekuje se da će socijalna potrošnja biti smanjena za 16 odsto.

Uvećana ulaganja u vojsku, zabrinula je evropske i američke zvaničnike, od kojih mnogi nisu verovali da je Rusija sposobna da vodi dugoročni rat.

Ukrajina se u međuvremenu suočava sa neizvesnošću jer njeni najbliži saveznici ne mogu u potpunosti da garantuju pomoć u budućnosti, piše Gardijan.

Za to vreme Putin ne odustaje od hvaljenja i tvrdnji da će svi postavljeni ciljevi u takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji na kraju biti ispunjeni. Njegovi govori su od početka prožeti samopouzdanjem i tvrdnjama da Rusija ne odustaje od svojih ciljeva, ali je prošle nedelje još odlučnije rekao da „poziva Ukrajinu na predaju, denacifikaciju, demilitarizaciju i neutralni status“.

Analitičari veruju da su dugoročni ekonomski izgledi za Rusiju daleko sumorniji nego što se to čini, i naravno, nego što su bili pre same invazije.

Kremlj se okreće Kini i drugim tržištima, pa na taj način nadoknađuje odsečenost od zapadnih tržišta i tehnologije.

Sve veća vojna potrošnja dovodi do veće inflacije kod kuće, pa je centralna banka primorana da poveća troškove zaduživanja, iako se zemlja bori sa nedostatkom radne snage.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.