Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je XIV Interkatedarski skup iz oblasti poslovne ekonomije, na temu „Održivi biznis i inovacije – izazovi, praksa, edukacija“. Događaj je okupio vodeće stručnjake, koji su podelili svoja znanja i istraživanja o najnovijim trendovima u održivom poslovanju iz oblasti menadžmenta, turizma, marketinga i drugih disciplina. Skup je otvorila prof. dr Žaklina Stojanović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je podsetila na početke izučavanja ekonomskih disciplina, i dodala: „Modularne organizacije danas omogućavaju da na našem fakultetu ponudimo obrazovanje iz mnogih oblasti. Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu je započeo i dovršio neke procese međunarodnih akreditacija i sticanja profesionalnih sertifikata iz oblasti poslovne ekonomije. Svi znamo da internacionalizacija nije moguća bez saradnje sa nama srodnim fakultetima, zato bih želela da ovaj skup bude još jedan u nizu koji će nas još čvršće povezati u cilju postizanja svakog razvojnog programa koji smo definisali u našoj instituciji“.

Profesor dr Zoran Bogetić, šef Katedre za poslovnu ekonomiju i menadžment Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, obratio se gostima porukom: „Mislim da je ideja održivog razvoja jedna od najvećih ideja, koja nameće spajanje i davanje na značaju onome što je zajedničko. Vrlo je važno da ova intelektualna zajednica, kojoj mi pripadamo zajedno sa našim dragim gostima, odabranim privrednicima, tome daje doprinos, a time šaljemo i poruku našim državama da se moramo dogovarati i praviti zajedničke projekte koji omogućavaju realizaciju održivosti.“

Na skupu je održano i pet predavanja po pozivu i radnih panela, na kojima su učesnici predstavili rezultate svojih istraživanja. Održano je i više panela sa predstavnicima poslovne zajednice, a na marginama skupa su održani i brojni bilateralni i multilateralni sastanci uprava relevantnih katedara i fakulteta, na kojima su razmatrane mogućnosti za produbljivanje saradnje u regionu.

Uvodno predavanje održao je NJ.E. Emanuel Žiofre, ambasador EU u Beogradu, koji smatra da najveće izazove predstavlja fragmentacija u ekonomiji, koja je složena i koja se reflektuje na različita polja sa kojima se ovaj region suočava. „Iako Srbija uspeva da pomoću mikromenadžmenta održi solidan standard, cilj je ubrzanje ekonomskog rasta, koji je u interesu Srbije i Evrope. Plan je da to učinimo proverenim i kroz praksu uspešno dokazanim taktikama Evropske unije. Inovacija i modernizacija uz zajednički napor će nas dovesti do prosperiteta“, rekao je Žiofre.

Dr Ričard Vitington sa Univerziteta u Oksfordu, iz poslovne škole Said, ima za cilj da strategiju učini stabilnom. Njegovo istraživanje fokusira se na strategiju kao praksu, drugim rečima na rad strategije. Dao je primer da kompanije sve više komuniciraju o svojoj strategiji, što ima značajan uticaj na cene akcija, kako negativan tako i pozitivan.

Profesor dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obrazložio je da ima mnogo uslova koje zemlje Zapadnog Balkana treba da ispune kako bi sustigle razvijenost Evrope.

Na predavanjima po pozivu učešće su uzeli i Rob van Tulder, profesor Erazmus univerziteta iz Roterdama, i Marina Dabić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tokom dva dana na skupu je učestvovalo više od 120 profesora i istraživača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici vodećih kompanija u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.