Iran priprema raketni napad na Izrael, upozorio je danas visoki zvaničnik Sjedinjenih Država. Kako je dodao, ako se to desi, posledice će biti ozbiljne.

Zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, kako bi mogao da govori o osetljivim informacijama, rekao je da SAD aktivno podržavaju izraelske defanzivne pripreme, preneo je Asošijeted pres.

Njegove izjave usledile su nakon što je izraelska vojska pozvala na evakuaciju stanovnike dvadesetak libanskih pograničnih mesta, nekoliko sati posle objave da je pokrenuta ograničena kopnena ofanziva protiv Hezbolaha.

Bela kuća nije odmah iznela nikakve dokaze koji bi poduprli upozorenje o mogućem napadu. Iranski državni mediji nisu nagovestili skori napad, niti je Asošijeted pres uspeo da dobije izjavu od iranskih zvaničnika.

Iran je već direktno napao Izrael u aprilu, ali je tada samo nekoliko, od preko 300 iranskih projektila, stiglo do svoje mete. Potencijalni novi napad bio bi sličan onome u aprilu, javio je CNN, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Mnoge rakete su u aprilu presrele saradničke snage koje predvode SAD, dok su ostale pale posle ispaljivanja ili tokom leta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je posle upozorenja iz SAD govorio o „danima velikih izazova“ i zatražio od građana dve stvari.

„Jedna je da se strogo poštuju direktive Komande domaćeg fronta. Tako se spasavaju životi. Druga je da se držite zajedno. Bićemo zajedno u narednim danima. Zajedno ćemo se boriti i  zajedno ćemo pobediti.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.