Debata američkih potpredsedničkih kandidata, koja je održana u utorak uveče, između Tima Volca i Džej Di Vansa donela je imala je daleko mirniji ton u poređenju sa predsedničkom debatom, ali je istakla suštinske razlike između dva politička tabora po pitanjima poput abortusa, imigracije i školskih pucnjava.

Tokom debate, Volc i Vans se nisu međusobno napadali, već su svu energiju usmerili na politiku svojih predsedničkih kandidata, Kamale Haris i Donalda Trampa. Iako je diskusija bila pristojnija u odnosu na prethodnu predsedničku debatu, bilo je trenutaka koji bi, kako piše Gardijan, mogli postati ključni u kampanji.

Abortus i prava žena

Volc, guverner Minesote, govorio je o ukidanju presude „Rou protiv Vejda“, ističući kako je to potez koji ugrožava osnovna ljudska prava žena. Posebno je istakao priču Amande Zuravski iz Teksasa, kojoj je uskraćen medicinski neophodan abortus, što je pokrenulo talas tužbi protiv te države. Takođe je spomenuo slučaj devojčice iz Kentakija, silovane od strane očuha, koja je nakon seksualnog zlostavljanja i nasilja ostala trudna.

„Ako do sada niste upoznali žene u ovakvoj situaciji, uskoro hoćete,“ rekao je Volc, optužujući Trampa i njegovu administraciju da planiraju uvođenje registra trudnoća u okviru njihovog projekta „2025,“ što bi omogućilo praćenje trudnoća žena širom zemlje, potencijalno dovodeći do ozbiljnog zadiranja u privatnost i prava žena na telesnu autonomiju.

Vans je, s druge strane, branio Trampovu politiku, ističući kako su odluke o abortusu  prepuštene državama, što je, prema njegovom mišljenju, i najbolje rešenje. Pokušao je da ublaži kritike tvrdnjom da će lokalne zajednice biti u mogućnosti da prilagode zakone svojim potrebama.

Imigracija i sigurnost na granici

Razgovor o imigraciji bio je posebno žestok. Volc je branio politiku Harisove dok je bila državna tužiteljka Kalifornije, podsećajući na njen angažman u borbi protiv trgovine ljudima i droge. S druge strane, Vans je optužio Bajdenovu administraciju za prepuštanje granica ilegalnim imigrantima i neregulisanom oružju, iako je ignorisao činjenicu da je većina oružja korišćenog u masovnim pucnjavama legalno nabavljena.

Trampov plan za sprovođenje „najveće deportacije u istoriji“ postao je sporno pitanje tokom debate, a Vans je dva puta izbegao da odgovori na pitanje o razdvajanju imigrantskih porodica, što je izazvalo dodatne kritike.

Školske pucnjave i kontrola oružja

Tema školskih pucnjava izazvala je emotivne reakcije. Volc je podelio priču o roditeljima dece iz Sendi Huka, tvrdeći da je „prva odgovornost prema deci,“ i zagovarao strože kontrole oružja. Vans se fokusirao na povećanje sigurnosnih mera u školama, ali je izbegavao konkretne odgovore o zabrani AR-15 pušaka, što je izazvalo reakcije sa obe strane političkog spektra.

„Naša deca ne bi trebalo da idu u škole koje liče na tvrđave,“ rekao je Volc, izazivajući oštru polemiku o tome kako pristupiti ovom gorućem problemu.

Iako je debata potpredsedničkih kandidata bila daleko mirnija od predsedničke, razlike između Volca i Vansa po ključnim pitanjima poput abortusa, imigracije i oružanog nasilja bile su jasne. Oba kandidata iskoristila su priliku da brane politike Trampa i Harisove, ali su neki gafovi i izbegavanje konkretnih odgovora slabili njihov nastup.

Rezultati ove debate mogli bi imati dalekosežan uticaj na predstojeće izbore, posebno kada je reč o pitanjima koja direktno utiču na živote Amerikanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.