Posle višemesečne prekogranične razmene vatre, sukob Izraela i Libana je sve više ulazio u teritorije obe zemlje. I tako sve do ponedeljka, kada su izraelske snage prešle u južni Liban, kako bi izvele „operaciju suzbijanja Hezbolaha i njegovog terorističkog delovanja“.

Izraelska vojska je naredila evakuaciju više od dvadeset pograničnih gradova, a stanovnicima je rečeno da se premeste severno od reke Avali, koja je udaljena više od 25 milja od granice, piše The New York Times.

Malo je detalja poznato o tome gde izraelske kopnene snage deluju u Libanu, ili koji će biti krajnji obim njihove invazije. Izraelska vojska je saopštila da je jedna vojna divizija — koja obično broji više od 10.000 vojnika — sprovodila „ograničene, lokalizovane i ciljane napade“, ali je bilo nejasno koliko je tih vojnika prešlo granicu.

Američki zvaničnici su u ponedeljak verovali i tvrdili da će invazija Izraela biti ograničena.

Izrael je i ranije okupirao delove Libana. Imao je snage u južnom Libanu od 1982. do 2000. godine, a nakratko je ponovo izvršio invaziju 2006. kada je nekoliko meseci ratovao sa Hezbolahom.

Invazija od ponedeljka, bila je vrhunac izraelskih kontinuiranih napada na Liban. Početkom prošle nedelje, Izrael je izveo jedan od najintenzivnijih vazdušnih napada u modernom ratovanju, kada je veliki deo južnog Libana ostavio u ruševinama, a na desetine hiljada ljudi primorao da napuste svoje domove i presele se u bezbednije krajeve.

U proteklih godinu dana Izrael je redovno granatirao Bejrut, prestonicu Libana, ali su napadi proteklih dana pojačani.

Međutim, posle jučerašnjih raketnih napada na Tel Aviv i Jerusalim, koji su izvedeni iz pravca Libana ali i Irana, Izrael je najavio odmazdu. Prema rečima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u južni Liban se šalju dodatni vojnici kako bi podržali one koji su već otpočeli kopnenu invaziju.

„36. divizija, uključujući vojnike Golani brigade, 188. oklopne brigade, 6. pešadijske brigade i dodatne snage, pridružuju se ograničenim, lokalizovanim, ciljanim napadima na terorističke ciljeve Hezbolaha i terorističku infrastrukturu u južnom Libanu, koji su počeli u ponedeljak“, napisali su na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac tvrdi da je ova akcija „osveta za brutalni raketni napad na Izrael“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.