Pažljiviji čitalac Nedeljnika zna koliko ovaj list voli godišnjice. Ne moraju ni da su okrugle, naći ćemo mi povod, a sa povodom ćemo naći i odličan tekst. Ipak, Peti oktobar – treba li to, sme li to i dalje da se piše malim slovom? – nekako odavno nije krasio naslovnu stranu našeg magazina, a i u onim unutrašnjim smo ga blago zaobilazili.

Sada se to promenilo, najpre jer tekst s naslovnice potpisuje jedan od svedoka i učesnika, čovek koji i posle ovoliko vremena ume da baci novo svetlo na „srpsku revoluciju“; a onim „neokruglim“ godišnjicama posvećen je vrlo suplementni tekst Zorana Panovića.

Pokrili smo i aktuelne krize, posebno onu bliskoistočnu, ali i onu holivudsku…

Nedeljnik 664

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

Svi čitaoci na poklon dobijaju specijalni, 100. broj Mond diplomatika, u novom formatu i na 64 strane

LMD 100

ST. PROTIĆ – „Događaj od 5. oktobra je, zapravo, samo jedna veličanstvena slika. Slika ulepšana našim sećanjem. I našom emocijom. To je jedan tren narodnog uzdizanja i ushićenja. Dan za sva vremena, za ponos i setu. Ali i dan bez efekta. Bez epiloga. Bez ishodišta“, piše Milan St. Protić u svojoj velikoj istorijskoj priči.

LALIĆ – „U politici postoje dva modela, a u društvu dva sistema. Mi smo to izmešali…“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku „Suština politike“.

8. SEDNICA – Nije okrugli datum, jer ovog septembra je bilo 37 godina od Osme sednice, ali su društvene okolnosti takve da je pogodno i poželjno obeležavati (u suštini slaviti) taj događaj. I zbog tih okolnosti stiče se utisak da je mnogo vitalnija neokrugla godišnjica Osme sednice od neokrugle godišnjice Petog oktobra. Ne zanima (neo)miloševićevce, socijaliste, radikale i julovce (i konvertite koji su im se pridružili) šta će biti sa Kosovom niti tu drže Vučića za reč. Bitno im je da je Vučić garant da neće biti novog Petog oktobra, pa logično ni nedosanjanog, mitologiziranog „šestog“. A ako nema Petog oktobra, onda je na snazi i dalje Osma sednica… Politička analiza Zorana Panovića u novom broju.

BLISKI ISTOK – Pred prvu godišnjicu prepada Hamasa na straže Cahala na obodima sektora Gaza, prigranične kibuce i koncert na pustinjskom pesku, pokrenut je novi veliki rat na Bliskom istoku. Izraelske vođe procenile su da će imati resursa da istovremeno nastave sa radom na čišćenju Gaze koja se pretvara u neravno polje prekriveno građevinskim šutom, da vode ofanzivu u Libanu i da sa distance iz vazduha povremeno unište ponešto u Siriji što prepoznaju kao potencijalni rizik za Izrael. Vojna analiza Aleksandra Radića u novom broju.

PANTELIĆ – Mosadovi uspesi na terenu podigli su znatno rejting Netanjahua i smirili građane Izraela koji su do pre mesec dana punili trgove protestujući protiv Bibija i njegove vlade. U međuvremenu su vojska i obaveštajne službe u potpunosti povratile kontrolu, dominaciju i superiornost u regionu i obnovile tzv. odvraćajući faktor koji je bio ozbiljno doveden u pitanje 7. oktobra. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića o Izraelu i Iranu.

P DIDDY – Na osvitu novog milenijuma, malo koji događaj je uživao takvu nepodeljenu famu kao White Party zabave koje je svako malo organizovao Combs – u Beverli Hilsu, Hamptonsu i drugim okriljima luksuza, krcate poznatim imenima i raskošnim mizanscenom. Možda nijedan poziv nije bio traženiji od ovog za žurku gde su se holivudski teškaši tiskali uz starlete u usponu, a krem društva je paralelno dobio još jednu priliku za pretencioznu filantropiju. Sada je mnogo važnije šta se tamo zaista dešavalo. Tekst Ivana Radojčića u novom Nedeljniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.