Hezbolah je stekao slavu u arapskom i muslimanskom svetu u ratovima koji su se vodili u Libanu tokom osamdesetih godina prošlog veka i u sukobima sa Izraelom 2006. godine kada je sebe predstavio kao islamski bedem za izraelski ekspanzionizam. No, u međuvremenu Hezbolah je potrošio kredibilitet u ratu u Siriji i transformisanjem u produženu ruku Teherana i šiitske verzije islama.

Veliko je pitanje da li će se Hezbolah oporaviti od udarca koji je pretrpeo, tim pre što Nasralah nije bio bilo koji lider. U prethodne 32 godine on je transformisao jednu malu paramilitarnu formaciju u najmoćniju vojnu, kriminalnu i političku organizaciju u regionu, ne samo u Libanu. Nasralah pripada malobrojnim vođama koje je moguće zameniti samo brojčano ali ne i suštinski, zato će Hezbolah morati da se transformiše ili će izgubiti dobar deo svoje moći.

Iran prolazi kroz veoma ozbiljnu, višeslojnu krizu: ekonomsku, političku, društvenu. Razbijanje komandnog lanca Hezbolaha i eliminacija lidera Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu rasplamsali su i brojne teorije oko smrti predsednika Ibrahima Raisija u helikopterskoj nesreći koja je prethodila masovnoj likvidaciji čelnika saveznika Irana na Bliskom istoku. Francuski politikolog i ekspert za Bliski i Srednji istok Žil Kepel uveren je da su smrti Raisija, Hanijeha i Nasralaha povezane kao i da Mosad nije mogao da izvede sve te akcije bez velike pomoći iranskih službi. Po Kepelu je samo pitanje da li se radi o infiltriranim agentima ili se radi o struji unutar iranskih službi koja ne želi rat sa Izraelom i SAD i priprema promenu režima.

Islamsko vođstvo u Teheranu nije nikada bilo slabije od trijumfalnog sletanja ajatolaha Homeinija pre 45 godina letom Er Fransa iz Pariza gde je bio u izbeglištvu. Većina građana Irana je protiv teokratskog režima što pojačava represiju, posebno prema ženama i disidentima. U danima dok su vođe Hezbolaha leteli u vazduh, u Teheranu su usvojili zakon kojim se pooštravaju kazne za nepravilno nošenje vela, a od ustoličenja novog predsednika Pezeškijana, pre dva meseca, 191 politički zatvorenik je obešen.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 03. OKTOBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 664

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „Le Monde diplomatique“ NA POKLON

LMD 100

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.