Nekoliko sati pre potpredsedničke debate bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je i kandidat republikanaca na predstojećim izborima u SAD obratio se okupljenima na svom predizbornom skupu u Viskonsinu i osudio Bajdenovu administraciju zbog napada Irana na Izrael. Kandidatkinja demokrata Kamala Haris rekla je da je Iran destabilizujuća i opasna sila na Bliskom istoku i da pruža punu podršku odluci predsednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

„Pre kratkog vremena Iran je lansirao 181 balističku raketu na Izrael… Već dugo pričam o Trećem svetskom ratu i ne želim da predviđam jer se predviđanja uvek ostvaruju. Mi nećemo davati predviđanja…ali su veoma blizu globalnoj katastrofi“, rekao je Tramp.

Kako je kazao, „imamo nepostojećeg predsednika i nepostojećeg potpredsednika koji bi trebalo da su zaduženi za to, ali niko ne zna šta se dešava“.

Tramp je optužio predsednika Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris za slabo vođstvo na svetskoj sceni, prenosi N1.

„Zato je Izrael malopre bio na udaru. Zato što više ne poštuju našu zemlju. Takozvani neprijatelj više ne poštuje našu zemlju“, rekao je Tramp.

On je rekao da su Bajden i Haris učinili Iran bogatim za vrlo kratko vreme.

„Oni sada imaju 300 milijardi dolara. Oni su bogati. Mislim, plaćaju šest milijardi svaki put kada imaju nekoga ko je kidnapovan, to je uvek šest milijardi dolara“, rekao je Tramp.

Iran je, kako je kazao Tramp, bio na ivici bankrota i nisu imali novca.

„Nisu imali novca za Hamas. Nisu imali novca za Hezbolah. Ljudi protiv kojih se sada bore, bili bi voljni da naprave bilo kakav dogovor. ali ih je preplavio američki novac…“, rekao je Tramp.

Tramp je dodao da Iran nije bio u poziciji da sponzoriše terorizam kada je on bio u Beloj kući. Naveo je i da je Bajdenova administracija izdala ukidanje sankcija u septembru 2023. godine, čime je dozvoljeno da se šest milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava prebaci iz Južne Koreje u Katar kao deo sporazuma o oslobađanju petoro pritvorenih Amerikanaca u Iranu.

Haris: Iran destabilizujuća i opasna snaga

Potpredsednica SAD Kamala Haris, i kandidatkinja demokrata za predsednika na predstojećim izborima, izdala je oštro upozorenje u vezi sa destabilizujućim uticajem Irana na Bliskom istoku, ubrzo nakon što je Iran lansirao balističke rakete na Izrael, a koje su došle posle intenziviranih vojnih operacija Izraela u Libanu.

„Jasno mi je da je Iran destabilizujuća, opasna sila na Bliskom istoku“, rekla je Haris u izjavi. Ona je takođe ponovo potvrdila svoju posvećenost odbrani Izraela, rekavši da će „uvek  obezbediti da Izrael bude sposoban da se brani od Irana i terorističkih militanata koje podržava Iran“.

Haris je istakla punu podršku odluci predsednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

„Prvi pokazatelji su da je Izrael, uz našu pomoć, uspeo da pobedi ovaj napad“, dodala je ona.

Haris je ponašanje Irana opisala kao „agresivno“ i obećala da će sarađivati sa saveznicima SAD na suzbijanju destabilizujućih akcija Irana.

„Vašington će raditi sa svojim saveznicima da poremeti iransko agresivno ponašanje“, rekla je ona ukazujući na strategiju koja uključuje i vojnu podršku Izraelu i diplomatske napore da se suprotstavi uticaju Irana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.