Bez pronalaženja svoje tuge deca ne uspevaju da se oporave od agresije, od maltretiranja, od narcizma. Tuga je deo života i ne treba da je se plašimo. Previše roditelja meša nežno roditeljstvo sa potiskivanjem uzrujanosti kod dece. Uzrujanost je prirodan deo života – možemo se nositi sa tim bez posramljivanja deteta.

 

Ovo su samo neke od poruka koje je dr Gordon Njufeld, eminentni stručnjak iz oblasti razvojne psihologije sa preko 40 godina iskustva, podelio u svom razgovoru sa Jelenom Đoković, suosnivačicom i globalnom direktorkom Fondacije Novak Đoković. Upravo u organizaciji Fondacije Novak Đoković, dr Njufeld posetiće nekoliko gradova regiona tokom prve polovine oktobra i sa publikom razgovarati na temu „Kako zadržati bliskost sa decom uprkos izazovima odrastanja?“, a seriju ovih razgovora započeće u Beogradu, ovog petka, 4. oktobra, događajem u MTS Dvorani.

 

„Što više prostora dajemo uzrujanosti kod dece, to manje prostora ona zauzima, ali deca treba da osete svoju tugu. Tako se razvijaju, tako napreduju, postaju otporniji i jači. Otpornost se gradi iz tuge, ne iz mentalne snage, već kada dečji mozak shvati da je dete preživelo to što nije dobilo ono što je htelo. Detetu na to ne treba ukazati na zlonameran način jer tada postaje posramljivanje; to ne treba raditi na strog način – u suprotnom se dovodi u pitanje privrženost. Deca bi jednostavno trebalo da se osećaju slobodno da osete tugu“, zaključio je dr Njufeld u razgovoru koji je Jelena Đoković podelila na svom Instagram profilu.

 

Nakon poseta dr Šefali i dr Gabora Matea, gostovanjem dr Njufelda Fondacija Novak Đoković ove godine nastavlja svoj program „Razgovori o roditeljstvu“, a posetioci ovog događaja mogu da očekuju korisne uvide na teme kao što su kako prevazići brojne izazove roditeljstva kroz različite faze odrastanja dece, kao i šta je najvažnije u odnosu koji grade sa decom. Nakon Beograda, razgovori sa dr Gordonom Njufeldom biće održani i u Sarajevu, Banjaluci, Zagrebu i Ljubljani.

Svi zainteresovani za ovaj događaj mogu da nabave svoje karte preko sajta tickets.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.