Prvo pitanje na potpredsedničkoj debati u utorak uveče bilo je da li bi kandidati podržali ili bi se protivili preventivnom udaru Izraela na Iran. Guverner Tim Volc i senator Džej Di Vens su insistirali na tome da je ovo pitanje hitno na dnevnom redu za razmatranje, jer je Teheran „drastično smanjio vreme potrebno za razvoj nuklearnog oružja“.

Međutim, šta je potrebno da se napravi upotrebljiva nuklearna bomba?

Nuklearni stručnjaci tvrde da bi Iranu bile potrebne ne nedelje, već meseci da napravi nuklearno oružje. A možda čak i oko godinu dana.

„Ne mislim da bi Iran ove godine mogao da napravi i koristi nuklearno oružje“, tvrdi Hjuston G. Vud, profesor mašinstva i vazduhoplovstva na Univerzitetu Virdžinija.

Specijalista za atomske projekte i druga nuklearna pitanja, dr Vud, procenio je da će Iranu biti potrebno do godinu dana da osmisli oružje, i to kada bude imao dovoljno nuklearnog goriva, piše The New York Times.

„To bi verovatno trajalo mesecima“, kaže Zigfrid S. Heker, bivši direktor laboratorije za oružje u Los Alamosu u Novom Meksiku.

Međutim, stručnjaci kažu da se svakako smanjilo vreme koje je Iranu potrebno da od visoko obogaćenog uranijuma napravi oružje.

Kada se proizvede dovoljno metalnog uranijuma, on se mora pažljivo ugraditi u jezgro atomske bombe, koje se zatim postavlja među druge delove nuklearne bojeve glave, koja bi se nalazila na vrhu projektila.

„Potrebna je napredna metalurgija i inženjering“, rekao je dr Heker, koji je bio direktor Los Alamosa od 1986. do 1997. godine.

„Proces je teži nego što se misli. Atomski radnici se, na primer, suočavaju sa zdravstvenim rizicima, jer bi sitne radioaktivne čestice, nastale tokom oblikovanja nuklearnih delova, mogle, osim ako ne budu oprezni, da uđu u njihova pluća i podstaknu kancerogene izrasline.“

A ovo pitanje je za potpredsedničku debatu izgledalo sasvim prikladno, jer se ona održavala u trenutku kada je Iran ispalio 180 projektila na Izrael. Bila je to dramatična eskalacija sukoba između ove dve zemlje. Izrael je obećao da će uzvratiti, a Bajden je u sredu rekao da ne podržava napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.

Široka javnost najčešće ne razume kakvo je stanje iranskih nuklearnih sposobnosti, i to zato što je nedavno bilo mnogo javnih izveštaja koji su procenjivali koliko je Iranu potrebno vremena da proizvede gorivo za nuklearnu bombu. Međutim, svi ti izveštaji, retko su davali detalje o drugim koracima koji su potrebni da bi se stvorilo nuklearno oružje. To su, kako atomsko prečišćavanje, tako i inženjering, proizvodnja i testiranje.

Svi ti izveštaji se fokusiraju na ono što stručnjaci za oružje nazivaju nuklearnim probijanjem – vreme potrebno da se nabavi atomsko gorivo.

U avgustovskom izveštaju Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost, privatne grupe u Vašingtonu, koja prati nuklearni razvoj, navodi se da je Iran razvio svoju ekspertizu u proizvodnji goriva, tako da bi mogao da ima sve što je potrebno za samo nekoliko dana.

Ako Teheran uspe, onda će se suočiti sa nizom drugih koraka koje je neophodno ispuniti pre nego što proizvede nuklearnu bojevu glavu.

Jedan bi bio razvoj elektronskog sistema za ispaljivanje. Osim toga, kompletna bojeva glava mora biti strogo testirana, kako bi se osiguralo da može da izdrži veliku toplotu i podrhtavanje pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nuklearni stručnjaci kažu da taj dugi proces obično mora da prođe i testiranje bombe pod zemljom, kako bi se osiguralo da će bojeva glava detonirati kako se očekuje tamo gde je namenjena.

U martovskoj studiji Kongresne istraživačke službe citirani su savezni izveštaji koji govore da je Teheranu potrebno između jedne i dve nedelje da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma za jedno oružje.

Međutim, u toj studiji se takođe citira i general Mark A. Mili, bivši predsedavajući Združenog generalštaba, koji kaže da će Iranu biti potrebno „nekoliko meseci da proizvede pravo nuklearno oružje“. Pisalo je i to da su „Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država ocenjuje da Iran nije nastavio rad na istraživanju naoružanja“.

U studiji je navedeno i to da su izveštaji Međunarodne agencije za atomsku energiju, organa Ujedinjenih nacija koji prati nuklearni napredak Irana, pokazali da Teheran „još uvek nema održiv plan za dizajniranje nuklearnog oružja ili odgovarajući sistem za detonaciju eksploziva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.