Pink Floyd, britanski rok bend, pristao je da proda prava na svoj ogroman katalog muzike, uključujući hitove kao što su Wish you were here i Money, muzičkoj izdavačkoj kući Sony za 400 miliona dolara.

Pod dogovogom je uključena sva snimljena muzika Pink Floyd-a i ime benda, što znači da će Sony imati prava na svu robu sa obeležjima Pink Folyd i spin-off, kao što su filmovi i TV serije.

Autorska prava na pesme podeljena su na dva dela – jedno je vezano za pisanje pesama drugo za snimanje. Kako navodi jedan od posrednika u ovog dogovora, Pink Floyd je pristao da proda svoja prava na snimanje, ali ne i za pisanje pesama.

Ovaj ugovor, koji je sklopnjen prošle nedelje, označiće kraj višegodišnjih sukoba i drame između članova benda oko detalja prodaje, prenosi FT.

Takođe, ovo će biti poslednji u nizu ugovora Sony kompanije koji se tiče preuzimanja „baštinskih“ umetnika, koji je takođe postigao dogovor o sticanju nekih prava na bend Queen ove godine za oko milijardu dolara.

Pink Floyd je jedna od najslušanijih grupa svih vremena, čija je muzika bila najprodovanija, sa svojim hitovima uključujući Another Brick in the Wall. Pink Floyd i njihova muzika bili su jedna od preostalih velikih imena koji su se opirali prodaji, za razliku od Bob Dilana i Bruce Springsteena. Prava na muziku Dilan i Springsteena sada isto tako pripadaju Sony kompaniji.

Ali isplata grupe je odložena najmanje za dve godine zbog sporova između članova benda oko poreske strukture ugovora, kao i zbog kontroverznih komentara basiste Rodžera Votersa.

Voters i njegov kolega iz benda Dejvid Gilmor bili su u sukobu više od četiri decenije, što je ranije ugrožavalo sposobnost benda da unovči svoj životni rad.

Muzika grupe Pink Floyd je popularna i danas i privlači novu, mlađu publiku zahvaljujući novim striming platformama, kao zbog činjenice da se njihove numere provlače kroz mnoge filmove i TV serije. Sony, kao i druge izdavačke kuće, nastoji da doda vrednost svojim muzičkim katalozima kroz ugovore o licenciranju za strimig platforme, video igrice i druge medije.

Iako su cene muzičkih kataloga omekšale u odnosu na maksimume postignute 2021. i 2022. godine, i dalje postoji jaka potražnja investitora za nalseđem koje su grupe poput Pink Floyd-a ostavile. Gigant privatnog kapitala Apollo je u julu pristao da finansira Sony sa 700 miliona dolara za podršku muzičkim ugovorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.