United Grupa, vodeći pružalac telekomunikacionih i medijskih usluga u Jugoistočnoj Evropi, postigla je značajne korake u svojim naporima ka održivosti tokom 2023. godine. Kompanija je objavila svoj izveštaj o održivosti za 2023. godinu, koji ističe važne uspehe u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja (ESG). Ovaj izveštaj naglašava posvećenost United Grupe održivosti i prikazuje napredak u stvaranju pozitivnog uticaja na životnu sredinu i društvo.

United Grupa postavlja cilj nulte emisije do 2040. godine uz značajno smanjenje emisija potvrđenih od strane SBTi
Jedan od glavnih aspekata ciljeva održivosti United Grupe su ambiciozni ciljevi smanjenja emisija, koje je potvrdila Inicijativa za naučno zasnovane ciljeve (SBTi). Kao deo svoje posvećenosti borbi protiv klimatskih promena, United Grupa teži nultim emisijama do 2040. godine. Tokom 2023. godine postignut je značajan napredak, smanjenjem emisija iz opsega (scope) 1 i 2 za 46% u odnosu na referentnu godinu 2020.

Značajan napredak u obnovljivim izvorima energije i inicijativama cirkularne ekonomije
U 2023. godini, United Grupa je potvrdila svoju posvećenost obnovljivoj energiji tako što je 40% svoje ukupne potrošnje električne energije obezbedila iz obnovljivih izvora, čime se dodatno učvrstila njena uloga u promovisanju održivih poslovnih praksi u industriji. Pored smanjenja emisija, United Grupa je postavila cilj da do 2030. godine postigne nulti operativni otpad na deponijama. Ovaj cilj se oslanja na principe cirkularne ekonomije, inicijative za ponovno korišćenje i reciklažu, kao i eliminaciju elektronskog otpada. Kompanija već promoviše principe cirkularne ekonomije kroz svoje half-SIM i eSIM inicijative, programe za odlaganje otpada od korisnika i programe otkupa pametnih telefona. Značajno je da je 2023. godine oko 40% instalirane opreme kod korisnika (CPE) činilo obnovljene jedinice.

Ove godine je United Grupa takođe završila svoju prvu procenu u skladu sa EU taksonomijom, ocenjujući svoje aktivnosti u odnosu na okvire EU za održivo finansiranje koji promovišu održivu tranziciju i društveno odgovorne investicije.

United Grupa promoviše rodnu ravnopravnost i razvoj liderstva kroz društvene inicijative
U oblasti društvenih inicijativa, United Grupa je postigla značajne korake u rodnoj ravnopravnosti i raznolikosti u 2023. godini. Žene su zauzimale 52% liderskih pozicija u kompaniji, što odražava posvećenost kompanije osnaživanju žena na radnom mestu. Takođe, United Grupa je potpisala Princip osnaživanja žena (WEPs), globalnu inicijativu koja promoviše korporativne akcije za rodnu ravnopravnost i završila svoju prvu procenu srednje razlike u platama između polova, naglašavajući svoju podršku ženama tokom njihove karijere.

Kako bi ojačala kapacitet svog liderskog tima za vođenje inicijativa održivosti, United Grupa je 2023. godine uvela program obuke za liderstvo „Keep the Future“. Ovaj program pruža liderima veštine i znanja potrebna za vođenje napora organizacije u postizanju dugoročnih ciljeva održivosti.

Napredak koji smo postigli u 2023. godini naglašava posvećenost United Grupe izgradnji održive budućnosti. Naši uspesi u smanjenju emisija, korišćenju obnovljivih izvora energije i rodnoj ravnopravnosti pokazuju da je održivost u središtu naše strategije. Ponosni smo na postignute rezultate i ostajemo posvećeni pružanju dugoročne vrednosti svim našim zainteresovanim stranama“ izjavila je Miriam Di Traglia, izvršna direktorka za usklađenost, rizik i održivost United Grupe.

Ceo izveštaj o održivosti za 2023. godinu dostupan je na sajtu United Grupe na linku.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.