Ovonedeljni napad teško naoružane bande na mali grad u  centralnom Haitiju odneo je najmanje 70 žrtava, saopštila je u petak Kancelarija UN za ljudska prava.

Mnogi su ubijeni pucnjevima u glavu, izjavila je za lokalni radio Bertid Harase, portparolka „Komisije za dijalog, pomirenje i svest za spas“.

Po prvim procenama, broj ubijenih bio je 20, ali aktivisti i vlasti dolaze do nepristupačnih mesta i prebrojavaju žrtve.

„Užasnuti smo napadima bandi u četvrtak“, piše u saopštenju Kancelarije za ljudska prava UN.

Navodi se i to da je među ubijenima 10 žena i tri bebe, a najmanje je 16 teško ranjenih. Porvređena su i dva pripadnika bande tokom razmene vatre s policijom.

Kancelarija je saopštila da su članovi bande zapalili 45 kuća i 34 automobila.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je oštro osudio smrtonosni napad zbog kojeg je raseljeno 3.000 ljudi.

Nejasan je motiv za jedan od najvećih masakra u centralnom regionu Haitija poslednjih godina. Napada te vrste bilo je u glavnom gradu Port-o-Prensu, gde 80 odsto teritorije kontrolišu bande. Bande ciljaju civile u oblastima koje kontrolišu rivali. Ali Pont-Sonde se smatra delom teritorije bande „Gran Grifa“.

Ta banda je nastala pošto je bivši haićanski poslanik Profan Viktor počeo da naoružava mladiće u toj oblasti da bi obezbedio svoj izbor i kontrolu nad regionom Artibonit pre skoro jedne decenije, navodi se u izveštaju UN.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.