Donald Tramp sinoć se vratio u Batler, pensilvanijski gradić u kom je 13. jula ove godine na njega izvršen atentat.

Okupljenim pristalicama rekao je da su tog umalo kobnog julskog dana njegovi politički protivnici možda bili ti koji su pokušali da ga ubiju, samo kako bi ga sprečili da se vrati u Belu kuću.

Trampov spektakularni povratak na mesto zločina svojim prisustvom uveličao je i Ilon Mask, koji je izjavio da će, ukoliko Trampove pristalice ne izađu na izbore i ne poguraju ga do nove pobede, ovi „izbori možda biti i poslednji“.

Miting je, uz pojačano obezbeđenje, održan na istom onom mestu na kom je Tramp umalo ubijen (metak ga pogodio u desno uvo), a jedan učesnik skupa – vatrogasac Kori Komperatore – lišen života, kada je naoružani napadač Tomas Metju Kruks otvorio vatru sa obližnjeg krova. Donald Tramp tako je postao prvi američki predsednik u istoriji SAD-a koji se vratio na mesto atentata, prenosi Gardijan.

Stojeći iza zaštitnog stakla koje sada pokriva svaku binu na njegovim skupovima na otvorenom, Tramp je rekao: „Na ovom mestu hladnokrvni ubica pokušao je da ućutka ne samo mene, već i najveći projekat (M.A.G.A) u istoriji naše zemlje… Ali, zahvaljujući milosti Božijoj, taj zlikovac nije uspeo u tome. Nije nas zaustavio!“

Prema pisanju Gardijana, u nekoliko navrata delovalo je čak kao da Tramp pokušava da oponaša obraćanje Abrahama Linkolna u Getsiburgu, jer je mesto atentata opisao kao „spomenik hrabrosti“ i prorekao: „Svi koji su posetili ovo sveto mesto pamtiće šta se ovde desilo i znaće za karakter i hrabrost koju smo mi, američke patriote, pokazali.“

Bivši američki predsednik je nakon toga nagovestio da se suočava sa „neprijateljem iznutra“, opasnijim od bilo kog stranog protivnika.

„Tokom proteklih osam godina, oni koji žele da nas spreče da ostvarimo bolju budućnost, su na razne načine pokušavali da me zaustave, pa su tako, ko zna, možda čak i pokušali da me ubiju“, rekao je Tramp. „Ali ja nikada nisam prestao da se borim za Ameriku, i nikada neću.“ 

U 18.11č, kada se 13. jula i dogodila pucnjava, Tramp je pozvao na minut ćutanja. Zvono je tada zazvonilo četiri puta, po jednom za svaku od četiri žrtve, uključujući Trampa.

Tramp je nakon toga skrenuo na poznatije teme imigracija, a kasnije je na binu pozvao i Maska, izvršnog direktora Tesle i vlasnika platforme X. Noseći crnu kapu i crnu košulju i kaput „Occupy Mars“, Mask je skakao unaokolo visoko podignutih ruku i bio je pozdravljen klicanjem.

„Pravi test nečijeg karaktera je kako se taj neko ponaša pod vatrom. Imali smo jednog predsednika koji nije mogao da se popne uz stepenice i drugog koji je ponosito digao pesnicu nakon što su ga upucali! Borite se, borite se!“, vikao je Mask. „Donald Tramp mora da pobedi kako bi sačuvao demokratiju u Americi. Sve koje poznajete odvucite na birališta i pomozite mu u tome. Jer, ukoliko Tramp ne pobedi, ovo će biti naši poslednji izbori. To je moje predviđanje.“

Atentat u Batleru prouzrokovao je salvu kritika upućenu na račun Tajne službe, a na kraju doveo i do ostavke njene direktorke. Kritičari su izrazili zabrinutost zbog toga kako je Kruks uspeo da pristupi obližnjem krovu sa kog se pružao otvoren pogled na Trampovu binu. Nakon toga, u septembru, bivši predsednik preživeo je još jedan pokušaj ubistva, kada se napadač skoro 12 sati krio na Trampovom golf terenu na Floridi.

Sinoć je, zbog svega toga, u Batleru bilo mnogo više pripadnika Tajne službe, kao i uniformisanih policajaca raspoređenih po krovovima obližnjih objekata, a zgrada sa koje je Kruks pucao bila je potpuno zaklonjena traktorskim prikolicama i ogradom.

Miting je, piše Gardijan, nalikovao pikniku. Ljudi su sedeli na travi ili rasklopivim stolicama uživajući na jesenjem suncu, i gledali predstavu koju su im priređivali padobranci, Ilon Mask i Donald Tramp. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.