„Srbija je na Kosovu, zbog Zajednice srpskih opština (ZSO) dala sudstvo, policiju, Gazivode, odrekla se kompleksa Brezovica i energetike“, izjavio je FoNetu lider pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović i ocenio da onaj ko je to ispregovarao ne zna ništa o ustavnom pravu ili je kupio diplomu.

„Zajednica srpskih opština nema ozbiljnih ustavnih ovlašćenja, nema izvršnu, ni sudsku vlast, to je skup lokalnih samouprava sa lokalnim ovlašćenjima“, ukazao je Manojlović.

On smatra da najveću opasnost predstavljaju iscenirani sukobi kojima koordiniraju Beograd i Priština i objašnjava da se u Banjskoj desio upravo jedan od takvih slučajeva.

Na pitanje Evropska unija ili Kosovo, Manojlović odgovara da „nema Evropske unije bez evropskih vrednosti, a nema evropskih vrednosti tamo gde kosovska policija prebija decu, gde neosnovano hapse ljude i gde im otimaju imovinu“.

Prema njegovim rečima, stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama podrazumevala bi kraj principa na kojima je zasnovan taj sistem.

„Kosovski slučaj i NATO agresija 1999. godine su otvaranje Pandorine kutije. Kosovski slučaj je izuzetak koji se koristi kao izgovor za rat u Ukrajini i koristiće ga svaka velika sila protiv svake male države“, upozorava Manojlović.

Povodom eventualnog referenduma o kosovskom problemu, Manojlović kaže da bi to u ovakvim slučajima podrazumevalo da političari izbegavaju odgovornost.

On smatra da bi sporazum zasnovan na predaji jedne strane napravio nove istorisjke nepravde koje bi vodile u nove sukobe.

„Sporazum je realan ako uvažava interese obe strane“, poručio je Manojlović, koji između dijaloga i međunarodne zajednice bira dijalog.

„Bolje razgovarati 100 godina, nego praviti istorijske greške, koje će biti uvod u nove sukove“, ocenio je Manojlović i zaključio da je za njega rešenje „odmrznuti mir“ .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.