Mohanđi: Možemo razviti merljiv sistem, praktičnu mapu puta, koji nagrađuje dobra dela i ispravan skup vrednosti. Vreme je da razmišljamo izvan religija, nacionalnih granica, politike i filozofije

 

Izgradnja strateških saveza je prvi događaj pred Panel mira 2025 koji je juče održan u Beogradu u organizaciji Udruženja Mohanđi Srbija i uz podršku Ambasade Indije, prijatelja ovog mirovnog događaja koji će se održati naredne godine. Osnivač Mohanđi Fondacije, čije je globalno sedište u Švajcarskoj, Mohanđi sa svojim timom predstavio je viziju i plan za Panel mira 2025. Stvaranje globalnog pokreta, kao i implementacija aktivnosti koje mogu dovesti do kreiranja praktične deklaracije platforme mira na globalnom nivou, neki su od ciljeva Panela mira 2025. Vizija je stvoriti globalnu platformu na kojoj se nacije, zajednice i organizacije sastaju kako bi sarađivale i podsticale trajni mir kroz dijalog i partnerstva, istovremeno negujući kulturu poštovanja.

Panel je okupio  diplomate, predstavnike nevladinih organizacija i organizacija mladih. Na prvom panelu ovog tipa su se prisutnima obratili svetski poznati humanitarac i osnivač fondacije, Mohanđi, Nj.E. Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto, ambasador federativne Republike Brazila, Daniela Vivakua iz ambasade Brazila, kao i predsednica Udruženja Mohanđi Srbija, Sanela Feković.

Zaključeno je da je potrebna izgradnja mostova između različitih sektora i kultura kako bi se stvorila budućnost fokusirana na toleranciju i prihvatanje, ukorenjena u kolektivnoj stabilnosti i prebacivanje fokusa sa sukoba na mir promenom retorike, uključujući vladine zvaničnike, diplomate, platforme NVO, verske vođe, lidere zajednica, poslovne lidere, naučnike i mlade u pronalaženju inovativnih rešenja.

„Preuzimam odgovornost i garantujem da moji ljudi na šest kontinenata nikome neće nauditi. Ako svi lideri donesu takve odluke, ne bi bilo ratova u svetu. Treba da budemo osetljivi i iskreno pažljivi, ne možemo biti neosetljivi, jer niko nije viši ili niži, svako je jedinstven. Treba kolektivno da se pozabavimo ovim pitanjem kao pojedinci jer mir je unutrašnje stanje. Kada ste stabilni, vi ste efikasni. Vidimo podele u svetu jer ne možemo da prihvatimo sebe. Ako uspostavite svoj mir, možete se obratiti svetu s mirom. Vaša dostupnost za ljude, za svet, je vaš najbolji poklon svetu. Ne gledajmo na ljude kao na barijere, već gledajmo na njih kao na svoj produžetak, svoje ruke, oči…“, objasnio je Mohanđi.

Nj.E. Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto je sa prisutnima podelio primere praktičnih akcija koje su već pokrenute i koje je važno pokrenuti u bliskoj budućnosti, uz fleksibilnost koja je neophodna. Ambasador je predstavio stanje u Brazilu, zemlje čiji nacionalni parkovi pokrivaju 30 odsto teritorije za razliku od drugih velikana gde je samo 10 odsto pod ovakvom specijalnom zaštitom države. Ambasador je govorio o reintegraciji divljih životinja u njihova staništa onog trenutka kada su spašene od neke prirodne katastrofe kao i dobijanje prehrambene sigurnosti.

„Kada ste u mogućnosti da imate 1 kg hrane godišnje po stanovniku, smatra se da imate prehrambenu sigurnost. Nijedna afrička država, osim Maroka, nema prehrambenu sigurnost i zato smo pokrenuli program koji bi trebalo to da promeni. Otkrili smo da udaljene zajednice nemaju novčanih sredstava da kupe čak ni hranu koja se gaji u njihovim zemljama. S tim u vidu, pokrenuli smo Svetsku alijansu protiv gladi i bede koja će biti aktivirana u preko 100 zemalja koje učestvuju na G20 u Rio de Žaneiru, koji će se održati sledećeg meseca“, podelio je ambasador Brazila u Srbiji.

Kao jedan od ključnih koraka ka miru predstavljeno je osnaživanje mladih koji su budući lideri. Sem što je Mohanđi istakao da je zajednička akcija izuzetno važna za promenu slike sveta koja trenutno deluje veoma izazovno, na temu mladih se nadovezala i Daniela Vivakua iz Ambasade Brazila.

„Mladi su budućnost, treba ulagati u nove generacije. Način razmišljanja ovih generacija je ukalupljen, zatvoren, ali oni su mladi, sveži i otvoreni i mogu da razbiju ovaj put dominacije i moći kojim idemo“, istakla je ona.

Predsednica Udruženja Mohanđi Srbija Sanela Feković, domaćin jednog od prvih događaja u okviru globalne inicijative Panel mira 2025. predstavila je konkretne korake za uključenje u predstojeći panel i kako se individue, zajednice i ključne grupe predstavnika mogu uključiti u ovaj važan događaj sa važnim ciljevima koji mogu doneti velike benefite na globalnom nivou.

„Da se ne bismo zadržali samo na dimenziji predloga i ideja, ponudili smo i praktične alate pomoću kojih svako ko želi da da doprinos, to može i da uradi. Pozvali smo sve prisutne da se aktiviraju kao učesnici ili domaćini događaja u različitim segmentima, pozicionirajući se kao lider i pokazujući svoju posvećenost miru i saradnji, da budu deo tima za planiranje i izvođenje događaja, kako bi pomogli u oblikovanju diskusija oko ljudskih prava, održivosti, etičkog poslovanja, obrazovanja i mirovnih inicijativa, doprinesu donacijama, resursima, deljenjem stručnosti ili vrednim vezama, sponzorišu određene sesije ili inicijative koje će doneti vidljivost i priznanje uloge lidera u promovisanju mira i društvene odgovornosti.“

Krajnji cilj Panela za mir 2025 je stvaranje trajnog nasleđa mira kroz razvoj delotvorne deklaracije koju učesnici mogu primeniti u svojim zemljama ili organizacijama.

S tim u vidu, Mohanđi je zaključio: „Svet se menja, i nema vremena za sebičnost. Vreme je da budemo nesebični i da razmišljamo izvan religija, nacionalnih granica, politike i filozofije, te da mislimo o širem pogledu na čovečanstvo. Ako to ne učinimo sada, biće kasno.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.