Predsednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris bliža je Beloj kući od republikanskog kandidata Donalda Trampa prema poslednjoj anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos (vodi 46% prema 43%).

Četvorodnevna anketa koja je završena u ponedeljak, pokazala je da je Tramp, koji je zaostao za Harisom šest poena u anketi Rojtersa/Ipsosa od 20. do 23. septembra, bio preferirani kandidat za niz ekonomskih pitanja i da bi neki birači mogli da budu podstaknuti njegovim tvrdnjama da su ilegalni imigranti skloni kriminalu, tvrdnje koje su akademici i istraživački centri u velikoj meri diskreditovali.

Ispitanici su ocenili da su ekonomski problemi najveći problemi sa kojim se zemlja suočava, a oko 44 odsto je reklo da je Tramp imao bolji pristup u smanjenju „životnih troškova“, u poređenju sa 38 odsto onih koji su izabrali Harisovu.

Pored niza ekonomskih pitanja kojima bi budući predsednik trebalo da se pozabavi, oko 70 odsto ispitanika reklo je da bi troškovi života mogli da budu najvažniji, sa samo malim procentom onih koji kao najveće probelem ističu tržište rada ili poreze. Tramp je takođe imao veću podršku od Harisove u svakoj od tih oblasti, iako dobar broj glasača smatra da je Harisova bolji kandidat za rešavanje jaza između bogatih i prosečnih Amerikanaca.

Oko 53 odsto birača u anketi reklo je da je saglasno sa izjavom da „imigranti koji su ilegalno u zemlji predstavljaju opasnost po javnu bezbednost“, u poređenju sa 41 odsto onih koji se ne slažu.

Na predizbornim skupovima tokom cele godine Tramp je skrenuo pažnju na zločine koje su ilegalni migranti počinili. Iako postoji malo podataka o imigracionom statusu kriminalaca, studije su generalno otkrile da imigranti nisu skloniji kriminalu u odnosu na američke starosedeoce.

Harisova je u odnosu na Trampa vodila u svakoj od šest anketa Rojtersa/Ipsosa otkako je ušla u izbornu trku krajem jula. Najnovija anketa pokazala je da je rezultat Kamale Haris porastao za dva procentna poena – 47% u odnosu na 45% – među biračima za koje se veruje da će izaći na izbore.

Najnovija anketa Rojtersa/Ipsosa anketirala je 1.272 odrasle osobe u SAD-u, uključujući 1.076 registrovanih birača. Od te brojke, njih 969, tvrdi Rojters, najverovatnije će izaći na izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.