Nedavna američka turneja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u kojoj je najvišim predstavnicima (i onima koji krajem godine to potencijalno mogu postati) predstavio svoj „pobednički plan“ za okončanje rata sa Rusijom završen je u optimističnom tonu. Ili je makar takav utisak ostavilo obećanje predsednika Džoa Bajdena da će ove nedelje otputovati u Nemačku, gde će se na samitu, između ostalog, govoriti i o ratnom planu Zelenskog.

Međutim, Bela kuća je u utorak uveče saopštila da će predsednik ostati ipak kod kuće, kako bi se pozabavio uraganom Milton za koji se očekuje da će u sredu stići na Floridu, čime je otvoreno pitanje kako bi samit mogao da izgleda bez ključnog učesnika i najvažnijeg faktora za pomoć Ukrajini. Posebnu težinu ova odluka nosi zbog činjenice da je ovo prvi samit najvećih svetskih lidera koji treba da se održi u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, na kojoj se obično sastaju ministari odbrane kada diskutuju o vojnoj pomoći Kijevu.

„Grupa Ramštajn“ odnosno „Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“ trebalo je da se sastane na najvišem nivou na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj od 10. do 13. oktobra što bi bila prva zvanična američka poseta toj zemlji na tom nivou u poslednjih gotovo 40 godina.

Skup zakazan za 12. oktobra je u međuremenu odložen, navela je u pismu novinarima Kancelarija američke baze Ramštajn za odnose sa javnošću, dodavši da će kasnije biti saopštene informacije o sastancima te grupe.

Očekuje se da će samit okupiti dvadesetak lidera. Nemačka je najpre saopštila rekla da će, pored Bajdena, učesnici biti i britanski premijer Keir Starmer i predsednik Francuske Emanuel Makron. Nakon što je Bajden otkazao putovanje, domaćin Olaf Šolc uveravao je javnost da je dolazak predsednika SAD samo pomeren i da razume predsednikove razloge za njegovo otkazivanje.

Zelenski bi na samitu trebalo da predstavi najnoviju verziju svog „pobedničkog ratnog plana“ za okončanje rata i drugim evroskim liderima. Fokus plana, stavljen je na zahtev da se Ukrajini dozvoli da koristi rakete „Storm Shadov“ i druge projektile dugog dometa proizvedene na Zapadu, za gađanje ciljeva duboko na teritoriji Rusije. On je rekao da je svrha njegovog putovanja u Ramštajn da predstavi svoj plan zemljama saveznicima.

„Kada u potpunosti razumemo pozicije naših partnera i procenimo sve realne mogućnosti za Ukrajinu, unapređujući naš plan pobede, objavićemo našu strategiju za buduće akcije“, rekao je on u ponedeljak uveče.

Nemački zvaničnici su u utorak rekli da je svrha sastanka u Ramštainu da se Ukrajini pruži dugoročna podrška.

„Naša podrška je jaka i trajna, i to je poruka koju želimo da pošaljemo. Moskva mora da zna da nema svrhe spekulisati oko naše nepokolebljive podrške“, govorilo se u Nemačkoj pre Bajdenovog otkazivanja.

Tramp i njegovi stranački saradnici dugo su bili skeptični prema visini vojne pomoći za Ukrajinu. Krajem prošlog meseca, Tramp se sastao sa Zelenskim u Njujorku i nakon sastanka rekao da želi da vidi „pravedan dogovor“ o okončanju rata.

„Imam i veoma dobre odnose, kao što znate, sa predsednikom Putinom i mislim da ćemo, ako pobedimo, vrlo brzo to rešiti“, rekao je on.

Bajden je planirao da bude u Nemačkoj od četvrtka do nedelje, što bi bila njegova prva poseta toj zemlji za vreme svog predsedničkog mandata. Trebalo je da nakon toga usledi put u Angolu, obećanje koje je dao da će dok je i dalje predsednik posetiti i Afrički kontinent.

Oba putovanja su sada odložena, saopštila je Bela kuća, a njen portparol Karin Žan-Pjer je priznala da je preostalo malo vremena u Bajdenovom predsedništvu da se odloži.

„Tri meseca nije mnogo. Kao što znate, to će proći. To će proleteti“, rekla je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.