Vest je potvrdio Petro Jatsenko, predstavnik ukrajinskog Koordinacionog štaba za tretman ratnih zarobljenika, nakon interne istrage njenog nestanka, prenosi RSE.

„Proveli smo internu istragu i nažalost, informacija o Viktorijinoj smrti je potvrđena“, rekao je Jatsenko. Međutim, okolnosti oko smrti ostaju nejasne i još su pod istragom, dodao je.

Rošćina, koja je ranije kao frilenserka radila za Radio Slobodna Evropa (RSE) i druge istaknute ukrajinske medije, nestala je početkom avgusta 2023. godine.

RSE je „potresen“ vešći o smrti Rošćine, rekao je predsednik i izvršni direktor RSE Stiv Kapus.

„Njeno nezakonito zatvaranje i tragična smrt naglašavaju visoku cenu koju novinari plaćaju za izveštavanje o istini o ratu Rusije protiv Ukrajine. Moramo poštovati njeno nasleđe pozivajući njene otmičare na odgovornost“, naveo je Kapus u saopštenju.

Rošćina je krenula iz Ukrajine u Poljsku 27. jula prošle godine pre nego što je krenula prema ruskim okupiranim teritorijama u istočnoj Ukrajini, prema rečima njenog oca, Volodomira Rošćina. Njena poslednja poznata komunikacija bila je 3. avgusta 2023. godine.

Jatsenko je otkrio da se ulažu napori da se osigura oslobađanje Rošćine iz ruskog zarobljeništva, gde je držana zajedno s još najmanje 25 ukrajinskih novinara. Ovi novinari su ili pritvoreni ili nestali u područjima pod ruskom kontrolom.

Andrij Jusov iz ukrajinske vojne obaveštajne službe potvrdio je da je Rošćina bila predviđena za razmenu zatvorenika, a prema najnovijim informacijama, ona je prebačena iz Taganroga, ruskog grada u blizini granice s Ukrajinom, u moskovski pritvorski centar Lefortovo u pripremi za njeno oslobađanje.

Ukrajinske vlasti sada pokušavaju da shvate šta se dogodilo tokom ovog transfera.

Slučaj Rošćine naglašava opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izveštavaju u ratnim zonama. Prema Reporterima bez granica (RSF), više od 100 ukrajinskih i stranih novinara direktno je pogođeno ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022.

Nekoliko ukrajinskih novinara i dalje je pritvoreno ili nestalo na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, a smrt Rošćine naglašava stalne rizike s kojima se suočavaju pripadnici štampe u zonama sukoba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.