Trinaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, svečano je otvoreno u četvrtak 10. oktobra u dvorani Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su se prisutnima obratili Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, i Sunčica Šido, selektorka festivalskog programa.

 

Zorana Đaković Minniti je u svom govoru navela: “Kada se osvrnete na neka od prethodnih izdanja GoetheFEST-a i njihove naslove, u svakom možete da pronađete reči kao što su stvarnost, realnost i život, koje su skoro uvek deo filmske fikcije i izbora filmova koji se prikazuju na festivalu. U toj stvarnosti, koja je sve više u funkciji profita i spektakla, a kojoj želimo da se odupremo, želim da verujem da ovakve vrste saradnji, kao što je ona između Kulturnog centra Beograda i GoetheFEST-a, predstavljaju mogući faktor otpora društvu isključivog profita.”

 

Zorana DJakovic-Minniti-foto Vladimir-Opsenica

 

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, u svom uvodnom obraćanju je istakla: “Moto ovogodišnjeg GoetheFest-a Optimistično dezorijentisani odražava raspoloženje u vezi s kojim mi svake jeseni padaju na pamet pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje Nemačke. Vreme kada su se doslovno preko noći urušile mnoge izvesnosti. Novostečena sloboda se mešala sa neizvesnošću. Međutim, svugde nam se može desiti da smo optimistično dezorijentisani – u privatnom životu, u krugu prijatelja, na poslu, u društvu. Promene su deo naših života, ponekad nas i izbace iz koloseka. I na svakog od nas utiču na drugačiji način. Sve počinje od odluke iz koje perspektive gledamo na dešavanja oko nas, kao i od toga koju ulogu želimo sami da zauzmemo u tome”

 

Anke Konrad-foto Vladimir Opsenica

 

Anke Konrad je dodala kako je uverena da će filmovi, koji će biti prikazani na festivalu, “inspirisati sve nas i pozvati na dijalog”, i kao lični favorit je navela film „S one strane plave granice“, koji po njenom mišljenju “veoma impresivno opisuje dilemu velikog broja mladih ljudi u poslednjim danima DDR-a – između prava na sopstvene snove i državne represije”.

 

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a i koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, prisutnima se obratila rečima: “Živimo u vremenu koje, unutrašnjim i spoljnim krizama i sukobima, preti da nas preoptereti. U pozadini ovogodišnjeg izbora filmova lebdela su razmišljanja o pravcu koji je danas teško zadržati, u izobilju hiperbrzo izmenjivih difuznih informacija nepouzdanih izvora. No, dašak optimizma i dalje opstaje. Otuda ovogodišnji slogan pod kojim Vam predstavljamo sedam ostvarenja savremenog nemačkog autorskog filma“.

 

Suncica Sido-foto Vladimir Opsenica

 

Nakon uvodnih obraćanja, filmski program festivala otvorilo je ostvarenje “15 godina” –  epski dramski film koji predstavlja moćnu i emotivnu priču u kojoj se bivša pijanistkinja suočava sa svojom nasilnom prošlošću, istovremeno balansirajući između elemenata osvetničkog trilera i tragičnog portreta likova. U glavnoj ulozi je Hana Hercšprung, koja igra lik koji se bori između manije i depresije i koja svojom izvanrednom glumačkom sposobnošću daje energiju i dubinu priči. Film istražuje univerzalne teme kao što su osveta, milost i prihvatanje neizbežnog.

 

Beogradski program 13. GoetheFEST-a održava se od 10. do 13. oktobra u Kulturnom centru Beograda, a nakon uvodnog filma publika će moći da pogleda još šest ostvarenja: „Jonja“ Anike Mecke, “Đavolje vrelo” rediteljskog dua Veronike Franc i Severina Fiale, “Franky Five Star” Birgit Meler,„Iz sopstvene kože“ Aleksa Šada, „S one strane plave granice“ Sare Nojman i “Mrtav ugao” renomirane nemačko-kurdske scenaristkinje i rediteljke Ajše Polat.

 

Novosadski program GoetheFEST-a održava se u Kulturnom centru Novog Sada od 17. do 20. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 24. do 27. oktobra 2024. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

 

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa međunarodnih festivala koji prikazuju nemački autorski film.

 

Više informacija o festivalskom programu pročitajte na festivalskom sajtu: https://www.goethe.de/ins/cs/sr/kul/sup/gf4.html

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.