Izraelska vojska nastavila je bombardovanje Bejruta, međutim, za proteklu noć može da se kaže da je najsmrtonosnija, s obzirom na to da je tokom nje stradalo 22 ljudi i da su mirovne snage Ujedinjenih nacija u opasnosti.

Gađani su gusto naseljeni stambeni kvartovi kao i prodavnice koje se nalaze u srcu libanske prestonice. Izrael ranije nije napadao tu oblast, koja je udaljena od južnih predgrađa Bejruta, koja se ciljaju jer su navodno sedište Hezbolaha.

Vafik Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju sa libanskim bezbednosnim agencijama, navodno je bio meta sinoćnjeg napada, ali je preživeo, tvrde bezbednosni izvori za Rojters.

Izraelska vojska izdala je u četvrtak uveče novo upozorenje o evakuaciji koja su se odnosila na južna predgrađa Bejruta. Time su bile obuhvaćene i određene stambene zgrade. Ranije tokom dana, Izrael je upozorio libanske civile da se ne vraćaju kućama kako bi izbegli borbe, prenosi Gardijan.

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u napadima poginulo 22 ljudi, a da ih je više od 117 ranjeno. Među poginulima je i osmočlana porodica, uključujući troje dece, koja je evakuisana sa juga, navodi bezbednosni izvor.

Napad je usledio nakon što je zvaničnik UN rekao Savetu bezbednosti da je bezbednost više od 10.400 pripadnika mirovnih snaga UN koje se nalaze u Libanu „sve više ugrožena“.

Šef mirovnih snaga UN Žan-Pjer Lakroa rekao je da je Unifil odlučio da zbog njihove bezbednosti privremeno premesti oko 300 mirovnjaka u veće baze i da je jedan od njih već ubijen.

Mirovne snage su bile odlučne da ostanu na svojim položajima uprkos izraelskim napadima i naređenjima izraelske vojske za evakuaciju, rekao je portparol snaga UN Andrea Tenenti.

50 zemalja odakle su pripadnici mirovnih snaga potvrdilo je u četvrtak da želi nastavi da raspoređuje svoje državljane između reke Litani na severu i granice između Libana i Izraela.

„Tamo smo jer je Savet bezbednosti tražio od nas da budemo tamo. Tako da ostajemo dok ne postane nemoguće da operišemo“, rekao je Tenenti.

Izraelski ambasador u Njujorku, Deni Danon, rekao je da Izrael preporučuje Unifilu da se premesti 5 km severno, „kako bi izbegao opasnost koja se intenziviranjem borbi širi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.