Opštine Vrnjačka Banja i Vrbas dobile su paket podrške za unapređenje rodne ravnopravnosti, u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Vladom Švedske. Cilj ove inicijative je unapređenje položaja žena Vrnjačke Banje i Vrbasa kroz kreiranje lokalnih akcionih planova i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja (ROB).

U narednom periodu ove dve opštine sprovešće niz aktivnosti koje uključuju analizu trenutnih politika, konsultacije sa građanima i građankama, kao i procenu njihovih potreba u cilju izrade lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost. Poseban fokus biće na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja (ROB), koje osigurava pravedniju raspodelu budžetskih sredstava i omogućava efikasnije rešavanje rodno zasnovanih nejednakosti.

Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju u SKGO istakla je važnost rodno odgovornog budžetiranja za postizanje rodne ravnopravnosti:

Rodna ravnopravnost nije samo pravna obaveza, već temelj za izgradnju pravednijeg društva. Uvođenjem rodno odgovornog budžetiranja i pažljivijim planiranjem, cilj je da svi građani i građanke budu jednako prepoznati i zastupljeni u procesu donošenja odluka. Kroz ovaj projekat, radimo na stvaranju inkluzivnijih zajednica u kojima svi imaju jednake šanse,“ izjavila je Nataša Okilj.

Primena ROB-a je u punom zamahu, ali da bi gradovi i opštine mogli da obezbede održivost procesa, neophodna je kontinuirana sistemska i stručna podrška u ovoj oblasti, i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za rodnu ravnopravnost. Ova vrsta podrške sprovodi se kroz obuke i radionice, peer-to-peer aktivnosti, savetodavnu podršku, seminare i tome slično.

Dosadašnji rezultati projekata, koje je sprovodio SKGO, a koji su usmereni na unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji pokazuju značajan napredak. Na primer, opština Kanjiža je počela sa realizacijom lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, koji je uključivao cikluse obuka za žene iz ruralnih područja. Te obuke dovele su do povećanja zapošljavanja među ženama, posebno u IT sektoru.

Imajući u vidu pokazatelj da devojčice češće posećuje biblioteke od dečaka, opština Aleksandrovac preduzela je konkretne mere u unapređenju rodne ravnopravnosti dece kroz promovisanje čitanja kod dečaka postavljanjem štandova sa knjigama na bazenu i fudbalskom terenu.

Stalna konferencija gradova i opština nastaviće da podržava lokalne samouprave u implementaciji rodno odgovornog budžetiranja i sprovođenju konkretnih mera za unapređenje rodne ravnopravnosti, kako bi se stvorile zajednice u kojima svi imaju jednake šanse.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.