KAKO MOŽEMO DA UKLJUČIMO ŽENSKE BIZNISE U GLAVNE EKONOMSKE TOKOVE

Panel diskusijom Uključivanje ženskih biznisa u glavne ekonomske tokove: mogućnosti i izazovi, danas je svečano otvoren EXPO 2024, uz prisustvo više od 150 preduzetnica, predstavnika institucija, međunarodne zajednice i multinacionalnih kompanija u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženjem poslovnih žena.

„Pozivamo sve žene da se prijave na projekte kao što je ovaj, jer i Evropska Unija i Ujedinjene Nacije će nastaviti da ulažu u ženska preduzeća. Postigli smo mnogo, ali svakako nam treba još mentorstva, edukacije i umrežavanja.“ Izjavila je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

„Ono što smo primetili u Norveškoj je da ulaganje u ženska preduzeća donosi boljitak za čitavo društvo. Istraživanja pokazuju da se žene preduzetnice uglavnom bave poslovima koje su od vitalnog značaja za sve aspekte života“, izjavila je Nj.E. Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Republici Srbiji.

„Činjenica da je danas sa nama više od 150 preduzetnica iz Srbije, a da je više od 3.000 preduzetnica iz regiona uključeno u našu inicijativu govori nam koliko su umrežavanje i edukacija njima važni,“ izjavila je Nevena Marceta, projektna koordinatorka, UN Women u Srbiji i dodala „U Srbiji, svaku treću preduzetničku firmu pokrenula je i vodi žena. Svaka treća preduzentica misli da postoji rodna neravnopravnost u vođenju posla i misli da je u biznisu teže ženama nego muškarcima. Događaji poput ovog su jako važni upravo zato što sa njih šaljemo snažnu poruku o ogromnom ekonomskom potencijalu žena“.

„Žene danas imaju sistemsku podršku i ona se ogleda kako u finansijskoj, tako i u nefinansijskoj podršci. Srbija je u proseku sa Evropskom unijom kada govorimo o ženskom preduzetništvu i to je nešto u šta smo zajednički svi uložili veliki trud i rad i na šta smo ponosni“, izjavila je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije.

„Ono što je ohrabrujuće je da imamo povećanje ženskog preduzetništva i što imamo sve više preduzetnica koje su se odlučile na poduhvat iz šanse, a ne iz nužde. Žene nisu, za razliku od muškaraca toliko umrežene, i to je ključno za dalje razvijanje njihovih biznisa“, izjavila je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede R. Srbije.

„Ono što je alarm je da žene na selu koje imaju ideju od muževa čuju „Ne možeš ti to, nema od toga ništa“. U tom smislu moramo da im damo vetar u leđa“, izjavila je Ivana Popović, državna sekretarka, Ministarstvo poljoprivrede R. Srbije.

Događaj je deo regionalne inicijative podrške ženskom preduzetništvu koju realizuje Agencija UN Women za Evropu i centralnu Aziju počev od 2021. godine. Kroz ovu inicijativu uključeno je i kreirano preko 50 partnerstava sa predstavnicima velikih kompanija, međunarodne zajednice i vladinih tela širom regiona sve u cilju uspostavljanja partnerske platforme za promociju ženskog preduzetništva kako regionalno, tako i u Srbiji i pružanja podrške razvoju ženskih biznisa.

Pored panela, tokom dana održane su i dve interaktivne sesije, Biznis kafe: upoznajte kupce, gde su preduzetnice imale priliku da predstave svoje biznise multinacionalnim kompanijama i Peer-to-peer razmena između preduzetnica, gde je fokus bio na deljenju znanja i iskustava o digitalizaciji, spoljnotrgovinskom poslovanju, zaštiti intelektualne svojine i zdravlju, čime je podstaknuta dalja saradnja i umrežavanje među učesnicama.

Ovo je prvi u nizu događaja EXPO 2024, Programa podrške ženskom preduzetništvu. Za sve preduzetnice u progamu, predstoje četiri online radionice iz marketinga, razvoja biznisa i strategija za utvrđivanje efektivnih cena, zatim učešće na Beogradskom noćnom marketu, 25. oktobra za 30 preduzetnica iz Srbije; učešće na regionalnom forumu ženskog preduzetništva 26. i 27. novembra, koji će okupiti preko 1.000 preduzetnica iz Evrope i centralne Azije, kao i predstavnike velikih kompanija i potencijalnih investitora; mentorstvo u cilju unapređenja poslovanja i pripreme investicionog predloga i predstavljanje biznisa potencijalnim investitorima na velikom dogadjaju u partnerstvu sa Evropskom mrežom poslovnih anđela tokom 2025. godine.

Projekat predstavlja ključni korak za prevazilaženje sistemski ukorenjenih predrasuda, omogućavajući ženama preduzetnicima da budu deo poslovne zajednice u kojoj svi pripadnici uživaju jednaka prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.