Tito je bio doajen hladnoratovske epohe. Otuda njegova logična aktuelnost. I Vučić voli da pravi ekvidistance. Ili bar njihovu iluziju. Mada, ne zaboravimo da se često s Titom i na ovom terenu barata u mitološkim obrascima. U smislu vica – da je poživeo, Berlinski zid ne bi ni pao. Da je poživeo, verovatno bi dočekao sudbinu sličnu Todoru Živkovu. Milošević i Tuđman bi ga, kamoli Šešelj i Šeks, stavili bar u neki prećutni ili stvarni kućni pritvor.

Nakon satanizacije, Broz je doživeo solidnu rehabilitaciju ali i sa atraktivnim postmodernim obrascima. Jovanka je, recimo, ostala u realnosti. Pogledajte razliku između realne Jovanke pred smrt, i njenog supruga kao postmodernog superstara. Da je bio u poziciji sličnoj njegovoj supruzi, Tito bi verovatno doživeo da mu pomažu Rasim Ljajić, Ivica Dačić i Toma Fila. Tito je atraktivan, ali i zavaravajući. I tu mnogi „naslednici“ greše u osnovnom: spoljna politika i unutrašnja antinacionalistička politika saradnje i antifašizma su suštinski povezane i ne mogu se voditi parcijalno.

Šapić je na tragu reči Tomislava Nikolića kad je sa Šešeljom krenuo na „Kuću cveća“ koju je branio (kao oficir JNA) Veselin Šljivančanin, da leš ide u Kumrovec, ali da materijal (beton, armatura, staklo…) ostaje. Da li bi Šapić kao sitnu pakost što mu Vučić ne dopušta da „iseli“ Tita mogao da obnovi jednu drugu Šešeljevu ideju: da se imena vodećih srpskih fudbalskih klubova nivelišu sa ideološkom stvarnošću pa da se FK Crvena zvezda preimenuje u FK Beli orlovi, a FK Partizan u FK Četnik? Da li bi se branila ova komunistička imena kao što se branilo ime zagrebačkog Dinama? Ili bi se bar kao kompromis stavila neka druga zvezda sem crvene petokrake pod kojom je ratovala Titova vojska?

Zar je stvarno Šapić mislio da će njemu proći ono što nije prošlo Vulinu koji je za razliku od Šapića istinski Vučićev saborac?

CEO TEKST PROČITAJTE U ROĐENDANSKOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 10. OKTOBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 665

UZ SVAKI NOVI BROJ NEDELJNIKA NA POKLON DOBIJATE KNJIGU „ALEN DELON I SRPSKI DOBRI MOMCI“

Alen Delon i srpski dobri momci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.