Biti usamljen ne povezuje se samo sa fizičkim i psihičkim problemima tokom budnog doba dana. Novo istraživanje američkih naučnika povezuje osećanje usamljenosti sa noćnim morama čak i kada čvrsto spavamo.

Stručnjaci su utvrdili da se učestalost, kao i intenzitet, noćnih mora može povećati kada su ljudi usamljeni i potencijalno može dovesti do dodatnog stresa zbog manjka snažnih društvenih veza.

„Karakteristika uznemirenog sna koju istraživači počinju da ispituju u vezi sa usamljenošću je učestalost i intenzitet noćnih mora, koje su često živopisni i zastrašujući snovi i prekidaju okrepljujući san“, navodi se u objavljenoj studiji, prenosi N1.

Tim je prvo reanalizirao podatke od prethodne studije koja je proučavala manjak privrženosti. U studiji je učestvovalo 827 odraslih osoba i utvrđena je veza između usamljenosti i frekvencije noćnih mora.

Naredni korak je bilo prikupljanje svežih podataka od 782 odrasle osobe koje su odgovarale na upitnik o svojim osećanjima usamljenosti i stresa i bilo kakvih noćnih mora koje su iskusile. Utvrdili su da je usamljenost uticala na intenzitet noćnih mora, kao i učestalost loših snova.

Iako ovo ne pokazuje direktan uzrok i efekat, istraživači sugerišu da je to povezano sa evolutivnom teorijom usamljenosti, da su noćne more znak upozorenja da telu nedostaje esencijalni resurs – društvena povezanost i podrška.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.