Kompanija SpaceX postavila je novi rekord u lansiranju rakete Starship na Mesec i Mars, tako što je u nedelju izvela peti uspešni probni let Zvezdanog broda bez posade. Brod je poleteo sa zvezdane baze Boka Čika u 7:25 po lokalnom vremenu.

Dok se raketni pojačivač dug 71 metar podizao do visine od 65 km iznad Zemlje, gornji stepen se gurao na visinu od skoro 144 km. Vrteo se oko planete brzinom od 17.000 mph, a onda je pljusnuo u Indijski okean kao što je i bilo planirano.

Astronauti i svemirski stručnjaci pohvalili su ovaj istorijski podvig.

Osoblje SpaceX-a je aplaudiralo dok je pojačivač, padajući, upalio tri Raptor motora, usporio spuštanje i usmerio se prema lansirnom tornju, prenosi Gardijan.

Bio je to prvi put da je SpaceX pokušao ovaj hrabri manevar, koji smatra ključnim za razvoj svojih raketa za višekratnu upotrebu, koje će moći da prevoze ljude, naučnu opremu i zalihe na Mesec i Mars.

„Ono što smo upravo videli, izgledalo je kao magija“, rekao je nakon lansiranja Dan Huot, menadžer za komunikacije SpaceX-a.

„Ovo je veliki dan za istoriju inženjerstva“, dodala je Kejt Tajs, inženjerka sistema kvaliteta u sedištu SpaceX-a u Havtornu u Kaliforniji.

Ostatak Zvezdanog broda je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu horizontalno. Vruća strana broda je obložena sa 18.000 pločica za zaštitu od toplote, koje su poboljšane od poslednjeg testa koji je ova kompanija izvela u junu, kada je Starship uspešno završio svoj prvi probni let do Indijskog okeana. Međutim pločice rakete su bile oštećene što je sprečilo njen povratak u atmosferu.

Ovog puta, Zvezdani brod je bio netaknut nakon što je ponovo upalio jedan od svojih šest motora kako bi se pripremio za sletanje u okean.

Raketa je pljusnula kod australijske obale, a onda se srušila na stranu i tako završila svoju probnu misiju.

Mask je rekao da je brod sleteo „precizno na cilj“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.