Reditelj Stole Popov iz Severne Makedonije ovogodišnji je laureat počasne nagrade “Živojin Žika Pavlović” za promociju kinematografije Balkana u svetu. Ovo prestižno priznanje biće mu uručeno na gala svečanosti Godišnje nagrade reditelja, 17. oktobra u Novom Sadu.

Povodom ove nagrade, u novosadskom bioskopu Arena Cineplex 16. oktobra u 20:30 časova biće organizovana projekcija njegovog filma Gipsy Magic. Ulaz na projekciju je slobodan.

Prethodni laureati ove nagrade su: Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić, Goran Paskaljević, Milčo Mančevski i Miša Radivojević.

Stole Popov je rođen 1950. godine u Skoplju, u tadašnjoj Jugoslaviji. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. u klasi profesora Radoša Novakovića. Od 1978. do 1988. radio je kao filmski režiser u „Vardar filmu“, a od 1985. do 1986. obavljao je dužnost direktora ove producentske kuće. Trenutno je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i šef Studija za filmsku režiju. Jedan je od osnivača prve makedonske privatne producentske kuće „Triangl“ 1988. godine. Član je Evropske filmske akademije od 1997. godine.

Svoju karijeru započeo je režiranjem dokumentarnih filmova, a prvi igrani film mu je „Crveni konj“ iz 1980. godine. Najpoznatniji igrani filmovi koje je režirao su „Tetoviranje“, „Do balčaka“ i „Ciganska magija“. Za većinu njegovih dela koje je režirao je takođe pisao i scenarija.

Stole Popov je dobitnik preko 50 evropskih i svetskih nagrada i značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju 8 Grand Prix nagrada na raznim međunarodnim festivalima i dve nominacije, za „Oskara“ (Američka filmska akademija) za dokumentarni film „Dae“ i „Feliksa“ (Evropska filmska akademija) za film „Tetoviranje“.

Gala svečanost dodele Godišnje nagrade reditelja biće održana 17. oktobra 2024. u „Hotelu Pupin“ u Novom Sadu, u organizaciji producentske kuće „Magična linija“.

Na svečanoj večeri sa nominovanim rediteljima i gostima biće dodeljene i Godišnje nagrade reditelja za dve kategorije TV serija i za najbolju režiju filma sa prostora bivše Jugoslavije.

U okviru ove manifestacije, 16. i 17. oktobra brojni gosti prisustvovaće i konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava i seriji panela Asocijacija reditelja Balkana. Panelima će moći da prisustvuju studenti i sve zainteresovane kolege.

Misija ove manifestacije je da profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, i da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela.

Organizaciju Godišnje nagrade reditelja podržala je FERA – Federation of European Screen Directors.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.