Naučnici su predstavili novi tretman za rak grlića materice, koji smanjuje rizik od smrti za čak 40%, čineći ga najvećim napretkom u borbi protiv ove bolesti u poslednjih 25 godina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena, sa oko 660.000 incidencija i 350.000 smrtnih ishoda godišnje na globalnom nivou. U Srbiji je samo u 2023. godini ova bolest odnela je 424 života, što svrstava našu državu u grupu evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od raka grlića materice, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak (ENCR).

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ govore da je Srbija na petom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice, nakon Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Svake godine, oko 1.300 žena oboli od ove bolesti, dok oko 500 izgubi život. Iako od ove vrste karcinoma najčešće obolevaju žene u starosnoj grupi od 40 do 59 godina, u poslednjih nekoliko godina primetno je povećanje slučajeva među mlađom populacijom, što je dovelo do toga da rak grlića materice postane treći najčešći uzrok smrti među ženama u generativnom dobu (15-49 godina) u Beogradu.

Posebno zabrinjava činjenica da se rak često vraća kod 30% pacijentkinja, uprkos napretku u terapijama, a mnoge od obolelih žena su u svojim tridesetim godinama.

ŠTA JE HEMOTERAPIJA A ŠTA RADIOTERAPIJA

Ipak, novi plan lečenja, koji je testiran na pacijentkinjama u Velikoj Britaniji, Meksiku, Indiji, Italiji i Brazilu, obuhvata kratku hemoterapiju, pre standardne hemoradioterapije, koja je zapravo kombinovani tretman za lečenje raka i uključuje istovremeno korišćenje hemoterapije i radioterapije.

Ovaj pristup ima za cilj povećanje efikasnosti lečenja tumora tako što radioterapija uništava kancerogene ćelije zračenjem, dok hemoterapija, koja koristi lekove, povećava osetljivost tih ćelija na zračenje. Hemoterapija takođe može pomoći u uništavanju ćelija raka koje su se možda proširile van primarne lokacije.

Kombinovanje ova dva pristupa često donosi bolje rezultate u poređenju sa primenom svake terapije pojedinačno, jer deluju sinergijski. Ovo je već postao stanadrni i ustaljeni pristup lečenju raka grlića materice.

NOVa METODa LEČENJA

Studija, koju je vodio Univerzitetski koledž u Londonu (UCL), trajala je deset godina i uključila je pacijentkinje iz različitih zemalja. Rezultati treće faze kliničkog ispitivanja pokazali su smanjenje rizika od smrti za 40% i smanjenje rizika od povratka bolesti za 35%, u periodu od najmanje pet godina. Ovi rezultati objavljeni su u medicinskom časopisu Lancet.

Dr Meri Mekormak, glavna istraživačica sa UCL-a, istakla je za Gardijan je da je ovo najveći napredak u lečenju raka grlića materice od kraja prošlog veka.

„Svako poboljšanje koje donosi veće šanse za preživljavanje kod pacijenata obolelih od raka od izuzetnog je značaja, naročito kada je tretman relativno dobro podnošljiv i kratkotrajan. To omogućava ženama da se brže vrate svakodnevnom životu,“ dodala je Mekormak.

Istraživački tim sa Univerziteta i Univerzitetske bolnice u Londonu pratio je pacijentkinje koje su prošle kroz novi režim lečenja. U ispitivanju pod nazivom Interlace, istraživači su želeli da utvrde da li kratka indukciona hemoterapija pre hemoradioterapije može smanjiti broj relapsa i smrtnih ishoda kod žena sa lokalno uznapredovalim rakom grlića materice, koji se još nije proširio na druge organe.

U ispitivanju je učestvovalo 500 pacijentkinja koje su nasumično podeljene u dve grupe. Jedna grupa je primila novi tretman koji uključuje šest nedelja hemoterapije sa lekovima karboplatin i paklitaksel, pre nego što su pacijentkinje prošle standardnu hemoradioterapiju. Druga grupa primila je samo standardnu terapiju.

Nakon pet godina, 80% pacijentkinja koje su prošle kroz novi tretman bile su žive, a kod 72% nije došlo do povratka ili širenja raka. U grupi koja je primila standardnu terapiju, 72% pacijentkinja je preživelo, a kod 64% bolest se nije vratila. Ovi rezultati izazvali su pozive da se novi tretman što pre uvede u široku upotrebu.

Doktorka Mekormak je istakla da je ovaj pristup jednostavan način da se postignu značajni rezultati, koristeći lekove koji su već odobreni i pristupačni.

„Ovaj režim već su uveli neki centri za lečenje raka, i ne postoji razlog zašto ne bi bio dostupan svim pacijentima koji prolaze kroz hemoradioterapiju,“ zaključila je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.