Protest protiv iskopavanja litijuma održan je juče u Berlinu, a okupljeni su nosili transparente sa natpisima „Berlin protiv Rio Tinta“ i „Dalje nećeš moći“.

Kako prenosi DW, organizatori protesta bili su ekološki aktivisti iz Nemačke, kao i mladi ljudi poreklom za Balkana, a posebno oni iz Srbije.

Aktivistad Krunoslav Stojaković iz fondacije „Roza Luksemburg“ bliske nemačkoj Levici, rekao je za DW da je potencijalno rudarenje litijuma u Srbiji „velika je opasnost za vodosnabdevanje celog jednog područja, uključujući i glavni grad Beograd.“

„Kopanje litijuma u drugim državama takođe je opasno. To se uglavnom dešava u pustinjama, nenaseljenim područjima. U Srbiji prvi put imamo slučaj da se u jednom jako osetljivom ekološkom području, naseljenom, agrarnom području, pokušava izvesti kopanje litijuma“, rekao je on.

Istovremeno, u neposrednoj blizini održan je protest nemačkih industrijskih radnika usmeren protiv nemačke savezne vlasti i vlade kancelara Olafa Šolca.

Oni smatraju da Nemačka izvozi svoje probleme tako što će od Srbije dobiti litijum, dok će svi problemi koji su možda povezani s kopanjem litijuma, ostati u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.