Kulturni centar Srbije u Parizu u saradnji sa Belgijskim kulturnim centrom (Centre Wallonie-Bruxelles, Kulturni centar Federacije Valonija-Brisel) organizuje novi međunarodni festival izvođačke umetnosti u Parizu 18. oktobra 2024. godine pod nazivom Performisima.

Festival se održava za vreme trajanja najvećeg umetničkog sajma – Art Basel Paris.

Zamišljen je kao maraton u kojem će se smenjivati sekvence performansa različitih umetnica i umetnika, u trajanju od po 20 minuta.

Po rečima Katerine Zevole, kustoskinje festivala, Performisima ima cilj da na kreativan i neočekivan način istraži performativne umetnosti, brišući granice između različitih umetničkih disciplina.

Program uključuje izvođenja na spoju pozorišta, plesa i muzike. Performisima je poziv na kolektivno iskustvo koje se udaljava od ustaljenih pravila scenskih formi. Tokom dvanaest sati, od podneva do ponoći, pedeset umetnica i umetnika iz 18 zemalja izvodiće ključne elemente svojih najpoznatijih dela, kao i svoje nove performanse. Poznati umetnici uz nova lica iz oblasti pozorišta, koreografije i zvuka predstaviće prvo izdanje ovog jedinstvenog
festivala. Svi umetnici prilagodiće svoje radove kako bi doprineli stvaranju kolektivnog dela.

Granica između izvođača i publike biće izbrisana – gledaoci neće biti pasivni posmatrači, već aktivni učesnici, postajući deo samog umetničkog čina.

„Performisima preispituje i ulogu institucija i pretvara ih u prostor za nova i uzbudljiva iskustva”, ističe Katerina Zevola.

Umetnice i umetnici iz Srbije koji nastupaju na ovom festivalu jesu Sonja Radaković, Anastasija Pavić i Miloš Janjić. Njihovo učešće podržano je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.
Učešće Kulturnog centra Srbije na ovom velikom projektu predstavlja veliki benefit, kako za srpsku kulturu i umetnost, sam Kulturni centar i njegovu vidljivost, tako i za srpske umetnike i
umetnice.

Kulturni centar Srbije, kroz svoje aktivnosti, omogućava evropskoj javnosti da otkrije bogatstvo, raznolikost i autentičnost srpske kulture i umetnosti. U bliskoj saradnji sa umetnicima, kustosima
i institucijama u Srbiji, kao i institucijama u Francuskoj, Centar predstavlja kulturno nasleđe zemlje, ali i podržava savremene umetnike i mlade talente. Učešće srpskih savremenih umetnika
najmlađe generacije samo je još jedan primer dobrih praksi kojih će u budućnosti biti još više.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.