Protest protiv iskopavanja litijuma u organizaciji ekoloških udruženja počeo je u Loznici. kako su organizatori najavili prostu će se pridružiti i predstavnici opozicionih stranaka.

Veliki skup u Loznici najavljen je nakon sednice Skupštine Srbije na kojoj su poslanici odbili predlog zakona u kojem se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Šira javnost izrazila je nezadovoljstvo nakon te sadnice Skupštine gde su protiv zakona glasali predstavnici vladajuće koalicije, što je rezultiralo najavom masovnih skupava i blokada puteva širom Srbije a prvi protest je krenuo večeras u Loznici.

„Marš na Drinu“ i Balašević za početau protesta

Uz pesme „Marš na Drinu“ i „Ne dam Drinu, ne dam Savu“, kao i pesme Đorđa Balaševića u Loznici je nešto posle 17 sati počeo zajednički protest opozicionih stranaka i ekoloških organizacija SEOS i „Ne damo Jadar“ protiv rudarenja litijuma, prenosi N1.

Početku protesta prisustvuje više stotina građana, a mnogi i dalje pristižu.

Tu su i lideri nekih opozicionih stranaka i udruženja, a još nije poznato ko će sve govoriti na protestu.

Petković: Deco, ovo je sve zbog vas!

Marijana Petković iz Ne damo Jadar na početku protesta pozdravila je sve okupljene i rekla da među njima „vidi svoje đake“ i da je „danas najponosnija na svetu“.

„Deco, ovo je sve zbog vas. Naše je prošlo, vaše dolazi. Morate imati zemlju, vodu i vazduh i svoj koren i poreklo“, kazala je.

Kokanović: Gde nam je domaćin, je l’ bolestan?

Zlatko Kokanović upitao je ispred Gradske uprave u Loznici gde je domaćin „kuće“, misleći na gradonačelnika.

„Ova naša kuća tri meseca nema domaćina i neće da nam kažu šta je s njim! Je l’ bolestan, je l’ dao ostavku, je l’ ucenjen da vrati pare što je uzeo? Šta se dešava s tim čovekom koji nam je doveo Rio Tinto pre 20 godina u Loznicu“, upitao je Kokanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.