Prema najnovijim vestima CNN-a, izraelski izvori potvrdili su američkim zvaničnicima da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen tokom „vojnih operacija u Pojasu Gaze“.

Tajms of Izrael piše da je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac o tome obavestio nekoliko desetina ministara spoljnih poslova širom sveta.

„Masovni ubica Jahja Sinvar, odgovaran za masakar koji je Hamas počinio 7. oktobra prošle godine, ubijen je danas od strane IDF“, napisao je Kac u svom obaveštenju.

Identitet lidera Hamasa potvrđen je nakon što su izraelske vlasti uporedile DNK i otiske zuba, uzete dok je Sinvar bio u zatvoru.

Izraelci su Sinvara prvo tražili u severnom delu Pojasa Gaze, zatim u Kan Junisu odakle i potiče snimak bega iz tunela, nakon čega se smatralo da se, gotovo sigurno, nalazi negde u Rafi, prenosi RTS.

Iako se nedeljama verovalo da je teško ranjen ili čak mrtav, Sinvar se u prošle nedelje javio katarskim pregovaračima kojima je, kako javljaju izraelski Kanal 13 i Njujork tajms, ponovio da će preostalih tridesetak živih talaca biti oslobođeno tek kada Izrael potpuno povuče snage iz Pojasa Gaze.

Izraelci su tvrdili da se, sateran u škripac, Sinvar sakrio u tunele ispod Gaze okružen preživelim taocima, nadajući se da će dalje širenje sukoba po Bliskom istoku sprečiti potpuno uništenje Hamasa.

Premijer Izraela Benjanim Netanjahu izjavio je da tokom napada u kom je Jahja Sinvar potencijalno ubijen nije stradao nijedan taoc. Dodao je i da će izraelske snage nastaviti sa svojim operacijama, sve dok svi taoci ne budu vraćeni kućama, piše Gardijan.

Sinvar je jedan od glavnih stratega Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine kojim je rat i počeo. On je izabran za najvišeg vođu Hamasa nakon ubistva Ismaela Hanija u napadu na Teheran u julu za koji se veruje da je odgovoran Izrael. Smatra se da je Sinvar tvrdokorniji i radikalniji od svog prethodnika u stavovima prema Izraelu, i da naročito favorizuje saradnju i ojačavanje veza sa Iranom i savezničkim islamističkim grupama kao što je Hezbolah.

Osuđen je 1988. zbog ubistva dvojice izraelskih vojnika i četvorice Palestinaca osumnjičenih za saradnju sa Izraelom i proveo je više od dve decenije u izraelskom zatvoru. Sinvar je kasnije rekao da je te godine proveo proučavajući svog neprijatelja, uključujući učenje hebrejskog. Stejt department ga je 2015. proglasio teroristom, a sankcionisale su ga Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska. Palestinskoj grupi se pridružio 80-ih godina, i bio je odgovoran za jačanje Hamasovog vojnog krila pre formiranja ključnih veza sa regionalnim arapskim organizacijama. 

Sinvar nije viđen još od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra 2023. Takođe, za njega se nije javno čulo skoro godinu dana – do sredine septembra, tačnije 10. septembra, kada je predsedniku Alžira Abdelmadžidu Tebuneu čestitao na pobedi na izborima, prenosi CNN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.