Američki predsednik Džo Bajden izjavio je povodom informacije o smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara da je to „dobar dan za Izrael, SAD i svet“ koji „pruža priliku za političko rešenje“ u pojasu Gaze.

„Sada je moguće nazreti ‘dan posle’ u Gazi bez Hamasa na vlasti, kao i političko rešenje koje će pružiti bolju budućnost kako Izraelcima tako Palestincima“, rekao je Bajden novinarima u predsedničkom avionu na putu za Nemačku, posle potvrde izraelske vojske o smrti vođe Hamasa.

„Jahja Sinvar je bio nepremostiva prepreka za ostvarenje svih tih ciljeva. Te prepreke više nema“, rekao je Bajden u saopštenju.

Izrael je objavio danas da je Jahja Sinvar, za koga se smatralo da je planirao napad 7. oktobra prošle godine, ubijen u operaciji u pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da mu „čestita i razgovara o tome kako ići dalje da se vrate taoci svojim porodicama i jednom zauvek završi rat koji je izazvao tolike patnje nedužnim ljudima“.

„Ovaj dan međutim još jednom dokazuje da više nijedan terorista, gde god daje na svetu ne može da izbegne pravdi, koliko god vremena trebalo da se to postigne“, takođe je rekao američki predsednik.

On je podsetio da je posle napada Hamasa 7. oktobra naredio američkoj obaveštajnoj službi da pomogne izraelskim kolegama da lokalizuju i prate Sinvara i druge vođe Hamasa koji se kriju u Gazi.

Potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris je rekla da se nada da će se ovaj „rat završiti tako što će Izrael biti bezbedan, taoci oslobođeni, završena patnja u Gazi i da će palestinski narod moći da iskoristi svoje pravo na dostojanstvo, bezbednost, slobodu i samoopredeljenje“.

Ona je govorila u američkoj državi Viskonsin gde vodi izbornu kampanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.