NATO ne može „u ovoj fazi“ da potvrdi raspoređivanje vojnika Severne Koreje u Rusiji, izjavio je danas generalni sekretar NATO Mark Rute.

„U ovom trenutku, naš zvanični stav je da ne možemo da potvrdimo izveštaje da su Severnokorejci aktivno angažovani kao vojnici u (ruskim) ratnim naporima“, rekao je Rute novinarima u sedištu Alijanse, odgovarajući na pitanja o tvrdnjama južnokorejske obaveštajne službe.

Generalni sekretar NATO je dodao da se ta situacija „naravno, može promeniti“.

Južnokorejska obaveštajna služba je danas saopštila da je Severna Koreja rasporedila prvi kontingent od 1.500 vojnika u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, kao i da planira da pošalje dodatne snage u Rusiju.

Na osnovu satelitskih snimaka, Južna Koreja je otkrila da je severnokorejska vojska od 8. do 13. oktobra transportnim brodom ruske mornarice razmestila specijalne snage u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju obaveštajne službe, time je „potvrđen početak vojnog učešća Severne Koreje“.

Generalni sekretar NATO je rekao da je u „bliskom kontaktu“ sa azijskim partnerima NATO, uključujući Južnu Koreju koja je u četvrtak učestvovala na sastanku Alijanse na nivou ministara odbrane.

Upitan o tvrdnjama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se 10.000 severnokorejskih vojnika priprema za borbe zajedno sa ruskim snagama, Rute je rekao da ne može da potvrdi ovu informaciju.

„U koaliciji kriminalaca, sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, sada je i Severna Koreja“, rekao je Zelenski ranije ove nedelje, dodajući da je ruski predsednik već imao koristi od pomoći Irana i Kine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.